Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

Objavila: M.L.B.

29. 03. 2019. 10:55 >> 10:24

TOKOM DVIJE GODINE

Za revitalizaciju mreže 22,4 miliona eura

Crnogorski elektrodistributivni sistem uveliko sprovodi pripreme za Projekat revitalizacije srednjenaponske i niskonaponske mreže. Projekat podrazumijeva zamjenu dotrajalih djelova dalekovoda, trafostanica i ugradnju novih elemenata mreže na ruralnim područjima Crne Gore, saopšteno je iz CEDIS-a.

Tokom naredne dvije godine, CEDIS će u Projekat revitalizacije srednjenaponske i niskonaponske elektroenergetske mreže, uložiti 22 miliona i 400 hiljada eura.

Za prvu godinu izvođenja radova opredijeljeno je oko 12 miliona i 400 hiljada eura za rekonstrukciju sedam 10kV dalekovoda: „Slap Zete“ u Danilovgradu, „Krute“ u Ulcinju, „Grahovo“ u Nikšiću, „Bijela“ u Šavniku, „Tomaševo“ i „Gubavač“ u Bijelom Polju i „Dolac“ u Beranama.
Kako je saopšteno iz CEDIS-a početkom marta počele su inspekcije na jednom od najstarijih dalekovoda u Crnoj Gori - DV 10 kV „Slap Zete“, koji se napaja iz TS 35/10 kV „ Danilovgrad“.

Riječ je o dalekovodu dužine 50 km, na kojem inspektori treba da obiđu 621 stubno mjesto na pretežno brdskom i često neprohodnom terenu.

Ranko Šaranović, glavni inženjer za nadzemne vodove u Službi održavanja Regiona 2, koji je kao dobar poznavalac tog dijela mreže, predvodio ekipu na terenu, ističe da je ovaj projekat izuzetno značajan jer će se revitalizovati mreža građena 60-tih godina prošlog vijeka.

"Na DV “Slap” mijenjaju se stubovi, izolatori, užad. Umjesto bakarnog užeta, presjeka 35 mm2, ugradiće se novo aluminijsko uže, presjeka 50 mm2, a rekonstruisaće se i stubne trafostanice, niskonaponski ormari, SN blokovi, VN osigurači, rastavni osigurači, što će znatno podići pouzdanost i kvalitet napajanja električnom energijom pripadajućih korisnika. Pored toga, na svakom odcjepnom mjestu ugrađujemo rastavljače, a to će značiti manje prekida i manje posla za montere”, kaže Šaranović.

Takođe, aktuelni su i inspekcijski radovi na dalekovodu 10 kV „Grahovo“ koji električnu energiju dobija iz TS 35/10 kV „Vilusi“, na dalekovodu 10 kV „Tomaševo“ koji se napaja iz TS 35/10 kV „Čokrilje“ u Bijelom Polju, kao i na dalekovodu 10 kV „Krute“ u Ulcinju.

Inspekcija za ostale dalekovode koji će se, prema Ugovoru, raditi u ovoj godini (DV 10 kV „Gubavač“ u Bijelom Polju, 10 kV dalekovod „Dolac“ u Beranama, DV 10 kV „Bijela“ u Šavniku) počeće u aprilu.

Inspektori Konzorcijuma na terenu određuju tačnu lokaciju stuba, odnosno GPS tačku i vežu je za GIS (geografsko-informacioni sistem) platformu, koja već postoji za svaki dalekovod.

Planovi, kao i detaljni podaci o realizovanim radovima u okviru Projekta, biće uključeni u GIS, čime je omogućen precizan uvid u stanje mreže bez izlaska na teren.

“CEDIS je odlučan da kroz buduće investicije u revitalizaciju, rekonstrukciju i modernizaciju postojećih, kao i izgradnju novih elektroenergetskih objekta u crnogorskim opštinama, elektrodistributivni sistem dovede do nivoa koji će svim korisnicima obezbjediti kvalitetno i sigurno napajanje električnom energijom”, kazao je Ivan Brajović, šef Centra za održavanje 10 i 0,4kV mreže.

Podsjećamo, da će u okviru Projekta tokom naredne dvije godine biti rekonstruisano oko 480 km srednjenaponske mreže i osam hiljada stubnih mjesta, kao i oko 990 km niskonaponske mreže i 28 hiljada stubnih mjesta.

Najveći dio sredstava biće izdvojen za revitalizaciju mreže sa koje se napaja ruralno područje opština na sjeveru države.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније