Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

[ Objavio: I. P. ]

29. 03. 2019. 07:35 >> 07:00

POTVRĐENO S INSTITUTA

Nestašica testova za hlamidiju

Institut za javno zdravlje (IJZ) već tri mjeseca ne sprovodi testiranja na polno prenosivu bolest hlamidija, zbog nestašice testova, koju je prouzrokovalo upućivanje velikog broja pacijenata, potvrđeno je Danu iz te institucije.

Na taj problem Danu su ukazali nezadovoljni pacijenti.

Iz IJZ Danu je saopšteno da je razlog nestašice neselektivno slanje pacijenata na pretrage, zbog čega su ostavili samo 50 reagenasa za hitne slučajeve.

"U Institutu za javno zdravlje od početka 2019. godine nedostaje test na hlamidiju. Po tenderu za 20148. godinu naručeno je ukupno 5.600 testova. Obrađeno je 5.550, od čega je pozitivno bilo samo 155, odnosno 2.79 odsto", navode iz IJZ.

Taj podatak, kako su pojasnili, ukazuje na neselektivno slanje pacijenata na tu vrstu dijagnostike. Tvrde da su se obraćali zdravstvenim ustanovama više puta sa zahtjevom da se smanji neselektivno slanje na navedenu pretragu.

Iz IJZ navode da je opredijeljeno dovoljno novca za reagense za laboratorijska ispitivanja, i da racionalizacijom raspoređuju potrošnju.

Pojašnjavaju da do nestašice dolazi upravo zbog neselektivnog slanja pacijenata na dijagnostiku, te da sada imaju testova samo za hitne slučajeve iz bolnica i Kliničkog centra Crne Gore.  

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније