Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

[ Objavila: M.M ]

28. 03. 2019. 15:10   >>  14:44 1

NVO APELUJU

Institucije hitno da reaguju na nasilje nad Tomkićem

Centar za građansko obrazovanje (CGO) poziva nadležne institucije da hitno i adekvatno sankcionišu nasilje prema građaninu Igoru Tomkiću iz Berane, ali i da preduzmu potrebne mjere u pravcu pune zaštite njega lično i njegove porodice, kao i njihove imovine.

 

Nakon nanošenja teških tjelesnih povreda u napadu na Tomkića koji se dogodio prije nedjelju dana, sinoć je u požaru izgorjela njegova trgovinska radnja. Prethodno je, prema informacijama dostupnim iz medija, već duži period bio maltretiran od pojedinih sugrađana.

Ovakvi slučajevi trajuće diskriminacije i nasilja su nedopustivi i zahtijevaju ozbiljnu istragu i procesuiranje kako bi se pronašli počinitelji ovih nedjela, ali i utvrdila odgovornost onih koji nijesu adekvatno preventivno djelovali dozvolivši time eskalaciju nasilja nad građaninom Tomkićem. A očigledno je da djelovanje nadležnih institucija nije bilo efikasno. Tako je Tomkić poslije fizičkog suočen i sa materijalnom ugroženošću čitave svoje porodice. Odgovorne vlasti moraju spriječiti ovakve akcije koje su usmjerene na progon porodice Tomkić iz sredine u kojoj žive.

Nedopustivo je i da uslijed nedjelotvorne istrage i postupanja nadležnih institucija slučaj ostane otvoren za polemike o tome da li je u njegovoj pozadini etnička netrpeljivost ili neki drugi motiv. Koji god motiv da je u pitanju, nasilje je nedopustivo i mora biti propisno kažnjeno. A posebno ako se radi ili sumnja da može biti riječi o etnički motivisanom nasilju koje bi onda zahtijevalo i primjenu odredbi zakona kojima se utvrđuje i kažnjava zločin iz mržnje.

Dodatno, slike koje su ovih dana pratile priču o nasilju nad Tomkićem, odnosno prikaz pojedinih objekata u Beranama koji su sadržale ispise sa elementima govora mržnje po nacionalnoj i religijskoj osnovi, veličanja ratnih zločina i pozive na obnove sukoba, kao i komentari na društvenim mrežama u kojima se minimizira težina ovog napada i širi etnička netrpeljivost moraju biti temeljno istraženi i procesuirani.

Nema i ne može biti tolerancije na govor mržnje. Institucije su obavezne da imaju brz, odgovoran i oštar odgovor na ovakve slučajeve, tim prije što smo svjedoci da se s riječi prešlo na djela, odnosno nedjela. Izostanak takve reakcije institucija, ali i zajednice, u odnosu na počinitelje ovog nedjela, bi nanijelo štetu multikulturalnom karakteru crnogorskog društva u cjelini koji mora biti njegovan i zaštićen kao garant održivosti i unaprijeđenja kulture ljudskih prava i razvoja demokratskog društva.

Nažalost, i posljednja istraživanja CGO-a ukazuju da postoji tendencija zaoštravanja etničke i socijalne diatance. To opominje na rastući potencijal za radikalizaciju društva. Stoga je djelotvorna istraga slučaja Tomkić posebno važna. Samo ozbiljna reakcija društva i države u ovom slučaju može da nas uvjeri da se radi o izolovanom slučaju i incidentu i zato još jednom pozivamo nadležne institucije da to svojim aktivnostima potvrde.

Nasilje nad Tomkićem osudili i LGBT Forum Progres i LGBTIQ Socijalni Centar

“Duboko smo zabrinuti zbog činjenice da se u Crnoj Gori danas događa ovakav vid kontinuiranih napada na pojedince zbog njihove nacionalne pripadnosti, a pogotovo jer to dolazi od strane samih sugrađana porodice Tomkić. Manjinske zajednice, kao integralan dio crnogorske multikulturalnosti i diverziteta, se moraju zaštiti od svih oblika nasilja i progona”, navodi se u zajedničkom saopštenju LGBT Foruma Progres i LGBTIQ Socijalni Centar i ističu da pružaju punu podršku porodici Tomkić i uopšte hrvatskoj nacionalnoj zajednici u Crnoj Gori.

Pozivali su nadležne organe, na čelu sa Upravom policije i tužilaštvom, da što skorije i efikasnije identifikuju počinioce napada na imovinu Igora Tomkića i privedu ih pravdi, te da utvrde da li je sinoćnjo paljenje prodavnice porodice Tomkić motivisano nacionalnom mržnjom i netrpeljivošću i da li predstavlja dio većeg šablona ponašanja zasnovanog na mržnji.

“Ukoliko nadležne institucije ustanove da je ovaj napad motivisan nacionalnom mržnjom i činjenicom da je Igor Tomkić dio hrvatske nacionalne zajednice, onda apelujemo da se na počinioce, kada oni budu privedeni pravdi, primjene mjere iz člana 42a Krivičnog zakonika, koje definišu otežavajuće okolnosti za djela počinjena iz mržnje, u nadi da će time pravda biti zadovoljena i da će se stati na put ovakvom nasilju kome u Crnoj Gori ne smije da bude mjesta”, zaključuje se u saopštenju.

Пратите нас на

Коментари1

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније