Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

Mina [ Objavio: O.Z. ]

28. 03. 2019. 12:25 >> 13:56

KCCG

Ljekari Klinike za očne bolesti počeli da rade vitrektomiju

Ljekari Klinike za očne bolesti Kliničkog centra Crne Gore počeli su samostalno da obavljaju operacije zadnjeg segmenta oka, koje su do sada rađene van javnog zdravstvenog sistema.

Direktor KCCG Jefto Eraković kazao je da je Klinika za očne bolesti implementirala metode operacije zadnjeg segmenta oka što ih, kako je naveo, svrstava u red najreferentnijih ustanova u svijetu.

„Veliko mi je zadovoljstvo što je Klinika za očne bolesti ove godine implementirala dnevnu hirurgiju operacije katarakti, i što smo sigurno jedinstven primjer ne samo u regionu, nego i šire, gdje pacijenti za operaciju katarakte ne čekaju duže od deset dana“, istakao je Eraković.

Prema njegovim riječima, doktori Klinike su napravili ogroman iskorak u hirurškom tretmanu u oftamologiji.

Direktorica Klinike očne bolesti Danijela Raonić kazala je da su, zahvaljujući nabavci specifičnog, sofisticiranog instrumentarija, savremenih aparata i edukaciji, ljekari te klinike počeli samostalno da rade operacije segmenta oka – vitrektomije.

Ona je pojasnila da je vitrektomija najsloženija mikrohirurška operacija oka, a za mnoga oboljenja zadnjeg segmenta oka je i jedini način liječenja.

„U posljednje dvije nedjelje, naši ljekari su uradili četiri uspješne operacije vitrektomije, od kojih je jedna kombinovana sa operacijom katarakte. Sve su urađene u lokalnoj anesteziji“, rekla je Raonić.

Prema njenim riječima, pacijenti su do sada za te intervencije upućivani van javnog zdravstvenog sistema.

„Od sada će se njihovo liječenje obavljati u KCCG, gdje će se godišnje operisati oko 100 takvih pacijenata“, naglasila je Raonić.

Ona je dodala da operacija traje od sat do više sati, u zavisnosti od same patologije, a da potpuni oporavak može da traje po nekoliko mjeseci.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније