Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

[ Objavio: I. P. ]

28. 03. 2019. 07:10 >> 06:38
41

AMFILOHIJE NAJAVIO

U planu izgradnja velikog hrama u Budvi

Mitropolija crnogorsko-primorska započeće gradnju velikog hrama posvećenog Svetom apostolu Marku, na dobru crkve Sveta Petka, na gradskoj zaobilaznici.


To je za Vijestima kazao mitropolit Amfilohije, potvrdivši da je projekat pravoslavnog hrama gotov, te da Budva zaslužuje takvu jednu svetinju.

Gradnja hrama predviđena je na mjestu gdje se trenutno nalazi gradska kapela, koju je Opština mimo odobrenja Mitropolije izgradila, da bi je potom crkva dozvolila da ostane, ali da mora da bude izmještena kada bude planirana gradnja hrama, koji je nekada na tom mjestu postojao.

Hram se planira tik uz supermarket HDL-a, koji će se uskoro graditi na crkvenoj zemli, koju je Mitropolija ustupila u decenijski zakup ovom lancu prodavnica, a od zakupnine planira da uloži u gradnju hrama.

"Ako Bog da, gradićemo hram apostola Marka, to sada i od vas Budvana zavisi. I treba da se sagradi, jer je to najstariji hram koji je bio. Vrijeme je da se taj hram obnovi. Apostol Marko je preko onog lava (prim aut. Sveti Marko se na slikama obično prikazuje s krilatim lavom, jer on naglašava snagu uskrsnuća i savladavanja smrti), a lav je u grbu Crne Gore. Ako hoćemo da osveštamo i grb Crne Gore na pravi način, onda treba da gradimo i hram Svetog apostola Marka", kazao je mitropolit.

Prema njegovim riječima hram će biti ukras Budve.

"Vidio sam da je Budva izrasla u veliki grad. Taj hram će biti ukras Budve i njena duša. Jer, stara Budva, gdje su hramovi i rimokatolički i naš, Svete trojice, a sada ovdje treba da se sagradi pravi hram posvećen apostolu Marku, svjedoku vječne i neprolazne ljubavi", kazao je Amfilohije, i naveo da je potrebno da kapela bude izmještena jer se tu nalazi bez blagoslova.

 

Пратите нас на

Коментари41

Остави коментар
Види још

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније