Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

27. 03. 2019. 10:52   >>  10:26

VUKOVIĆEVA PORUČUJE

"Na Lekovićeve klevete reagovaće sud"

Povodom medijskog istupa urednika i novinara Televizije Crne Gore (TVCG) Zorana Lekovića reagovala je v.d. urednica Prvog programa Mila Vuković.

Njeno reagovanje prenosimo u cjelosti.

Da više puta ponovljene notorne laži i izmišljotine novinara Zorana Lekovića, ne bi postale istina, javno odbacujem njegove navode izrečene juče na Televiziji Vijesti, da sam kao v.d. urednice Prvog programa saopštila da, citiram Lekovića "neću dozvoliti nikakvu saradnju ili komunikaciju sa predstavnicima opozicije i nevladinog sektora, jer to smatram saradnjom sa neprijateljima države". Sam sebe demantuje i na primjeru emisije čiji je on urednik, u kojoj su predstavnici opozicije i nevladinog sektora vrlo česti gosti, a koja se emituje na prvom programu čija sam ja v.d. urednica.

Ipak, zbog uvažene ciljne javnosti, želim da istaknem da sam poučena iskustvom iz pređašnjih uređivačkih struktura, koje su rukovodile Javnim servisom, na "kolegijumu" na koji se Leković poziva, a o kojem ne postoji ni zapisnik, u razgovoru sa kolegama kazala da kao urednik Prvog programa neću dozvoliti "bilo kakve subverzivne aktivnosti pojedinaca i interesnih grupa, koje vrijeđaju crnogorski nacionalni identitet i simbole crnogorske državnosti". Moja i riječ mojih svjedoka, protiv njega i njegovih na koje se poziva - ako ih nakon svega on uopšte ima. A to što je Leković pomenute aktivnosti, poistovjetio sa djelovanjem opozicije i nevladinog sektora, njegovo je lično poimanje društveno političke scene. U krajnjem, Leković je u ozbiljnom problemu sa samim sobom, ako na taj način doživljava crnogorsku opoziciju i nevladin sektor.

Iskoristiću reagovanje i da demantujem Lekovićeve javne navode da sam ga "izbacila sa kolegijuma". Očito mu nije poznato, pa ću mu pojasniti, da mu kao uredniku Ekonomske redakcije, shodno Pravilniku o unutrašnjoj organizaciji nije mjesto na kolegijumu direktora Televizije Crne Gore, koji se sastaje svakog radnog dana u 9 sati, a kojem prisustvuju direktor TVCG, urednica Prvog programa, urednik Drugog programa, a zbog bolje koordinacije i organizacije posla i urednica Informativnog programa, šef Deska, šef produkcije, šef tehnike i glavni organizator. Zoranu Lekoviću je kao uredniku Ekonomske redakcije mjesto na redakcijskom sastanku u desku Informativnog programa, svakog radnog dana u 10 sati, zajedno sa urednicima Sportske i Redakcije za kulturu i ostalim novinarima i urednicima Dnevnika. Kao urednik emisije Okvir, ne uživa posebne privilegije u odnosu na druge kolege, već ima radnu obavezu da zajedno sa urednicima ostalih emisija koje se emituju na Prvom programu, dolazi na urednički kolegijum ponedjeljkom u 12 sati. Ko prisustvuje kolegijumu TVCG, ne odlučuju, dakle, novinari i urednici redakcija, programa i emisija!

S obzirom na to da je Leković u jednom od njegovih Facebook uradaka, doveo u pitanje i moju stručnost i profesionalizam, spočitavajući mi da sam "iz Vlade došla da uređujem program", da ga podsjetim da sam nakon decenijskog novinarskog staža u Javnom servisu, tokom kojeg sam dobijala priznanja za svoj rad i nagrađivana za najboljeg novinara godine, sa velikim zadovoljstvom prihvatila izazov, da se sa timom mladih profesionalaca, predvođenih jednom od najvećih legendi crnogorskog sporta, angažujem u prvih godinu i po rada novoosnovanog Ministarstva sporta i to na poslovima Savjetnika za odnose sa javnošću i za to ispunila sve Javnim konkursom utvrđene uslove i kriterijume.

Kao PR, u radu sam se rukovodila isključivo Komunikacionom strategijom, u čijoj je osnovi pravo svih građana da budu informisani o aktivnostima Vlade, u ovom slučaju o aktivnostima Ministarstva sporta. Koliko sam u tome uspijevala, najbolje svjedoče relevantna istraživanja javnog mnjenja prema kojima je novoosnovano Ministarstvo sporta imalo ubjedljivo najveće povjerenje građana, od cijelih 58 odsto.

Simp(tom)atično je, međutim, to, što je Leković ćutao, kada su se novinari Javnog servisa, direktno sa uređivačkih pozicija centralnih informativnih emisija, profesionalno angažovali u kabinetima svojih opozicionih mentora u Vladi izbornog povjerenja, da bi se nakon izbornog poraza, ekspresno vratili u Javni servis i nastavili da se bave novinarstvom na istim tim pozicijama. Da, sjećamo se... Leković je u međuvremenu fejsbučio i ratovao sa prethodnim uredništvom po identičnoj matrici, koju koristi u obračunu sa aktuelnim menadžmentom i uredničkim timom Javnog servisa, a koliko do juče me je obasipao srceparajućim porukama u kojima se raduje saradnji sa mnom "pružajući mi podršku u tome što radim, te da u tom smislu mogu da računam na njega".

Imajući u vidu, da mi mandat v.d. urednice Prvog programa ističe, a da na predstojeći baš kao ni na minuli konkurs, ne želim da se prijavim i to isključivo iz ličnih porodičnih razloga, usljed kojih ću neko vrijeme biti odsutna iz Televizije, Lekoviću savjetujem da već sada počne da se oporavlja od mog ponovnog povratka poslu, kako bi za razliku od prethodnog, moj novi povratak što lakše podnio.

Zbog svega navedenog, na nove Lekovićeve klevete, uvrede i pokušaje diskreditacije moje ličnosti, neću javno reagovati. Sud će!

v.d. urednica Prvog programa TVCG

Mila Vuković

Podsjećamo, menadžment Televizije Crne Gore pokrenuo je disciplinski postupak protiv novinara Vukomana (Zorana) Lekovića zbog, kako se navodi u odluci, teže povrede radne obaveze, jer je neopravdano odbio da vodi emisiju Okvir 17. marta.

Tim povodom, Leković je na svom Facebook profilu juče objavio "krenuo je finalni obračun menadžmenta sa mnom, uz krajnji cilj otkaz", najavljujući da će u cijelu priču uključiti advokate, širu javnost, kao i delegaciju Evropske unije u Podgorici.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније