Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

[ Mina; Objavila: M.M ]

26. 03. 2019. 18:17   >>  17:44 17

BOŠKOVIĆ

SAD glavni saveznik i strateški partner

Sjedinjene Američke Države (SAD) su glavni saveznik i strateški partner Crnoj Gori u domenu razvoja odbrambenih sposobnosti, poručio je ministar odbrane Predrag Bošković tokom posjete američkoj državi Mejn.

 

Kako je saopšteno iz Ministarstva, Bošković se u Mejnu sastao sa guvernerkom Dženet Mils i komandantom Nacionalne garde, general-majorom Daglasom Farnemom.

Bošković je u razgovoru sa Mils istakao značaj punopravnog članstva Crne Gore u Alijansi.

On je, kako se navodfi, naglasio ulogu koju Crna Gora ima u obezbjeđivanju trajnog mira i stabilnosti na Zapadnom Balkanu.

Bošković je ukazao na značaj sveobuhvatnih bilateralnih odnosa Crne Gore i SAD.

„Uz stav da je jedna od kruna tih odnosa upravo Program državnog partnerstva Crne Gore i savezne države Mejn, koji je i baziran na mnogim kompatibilnostima naše zemlje sa ovom američkom saveznom državom“, kaže se u saopštenju.

Bošković je naglasio i da su Ministarstvo odbrane i Vojska Crne Gore (VCG) posebno zadovoljni intenzitetom odbrambene saradnje koju, kako je kazao, treba snažiti uporedo sa razvijanjem odnosa u drugim oblastima državnog partnerstva.

Milsje, kako je saopšteno iz Ministarstva, pohvalila sveobuhvatni napredak Crne Gore koji je rezultirao članstvom u NATO, i iskazala zadovoljstvo kvalitetom i sadržajnošću Programa državnog partnerstva.

„Ona je istakla da je savezna država Mejn otvorena za uspostavljanje značajnije saradnje sa Crnom Gorom, posebno u oblastima kao što su turizam, ekonomija i obrazovanje“, navodi se u saopštenju.

Tokom sastanka sa Farnemom, Bošković je apostrofirao sadržajnu odbrambenu bilateralnu saradnju, ističući da SAD predstavljaju glavnog saveznika i strateškog partnera Crnoj Gori u domenu razvoja odbrambenih sposobnosti.

On je kazao da dugogodišnje partnerstvo VCG i Nacionalne garde Mejna u okviru Programa državnog partnerstva, ne samo da aktivno i kvalitetno povezuje ove dvije strukture, već daje i posebno jasne rezultate na planu unapređenja postojećih kapaciteta crnogorskih oružanih snaga.

„Ministar je izrazio zahvalnost povodom podrške Nacionalne garde Mejna u jačanju interoperabilnosti i spremnosti VCG za učešće u međunarodnim mirovnim misijama, kao i pomoći u ispunjavanju uslova za punopravno članstvo u NATO“, kaže se u saopštenju.

Bošković je ukazao i na konstantno unaprjeđenje odbrambene bilateralne saradnje, posebno u oblastima sajber odbrane, razvoja ljudskih resursa i zajedničkih vježbi i obuka.

Farnem je, kako se navodi, istakao da će Nacionalna garda savezne države Mejn nastaviti da snažno podržava VCG i u domenu aktuelnog ispunjavanja ciljeva sposobnosti, i izrazio očekivanje da će se odbrambena saradnja dvije države nastaviti na obostranu korist.

Bošković sjutra putuje za Njujork, gdje će naredna dva dana imati niz bilateralnih sastanaka sa zvaničnicima Ujedinjenih nacija, dok će u petak prisustvovati ministarskom sastanku UN posvećenom unaprjeđenju globalnog mira i stabilnosti.

Пратите нас на

Коментари17

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније