Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

[ Objavila: M.M ]

26. 03. 2019. 18:57   >>  18:26

MJU

Bezbjednosnom kulturom protiv sajber napada

Osnovnom sajber bezbjednosnom kulturom sprječava se oko 85 odsto sajber napada, kazao je predstavnik Tima za odgovor na računarske incidente (CIRT) Ministarstva javne uprave (MJU), Samir Orahovac.

 

MJU je, u saradnji sa M:tel Digitalnom fabrikom, danas organizovalo radionicu na temu „Zaštita djece na internetu“, u okviru obilježavanja sedmice digitalnih vještina.

„Preporuka je da se poštuju pravila za osnovnu bezbjednosnu kulturu na Internetu, jer se osnovnom sajber bezbjednosnom kulturom sprječava oko 85 odsto sajber napad“, rekao je Orahovac.

Ministarka javne uprave, Suzana Pribilović, tokom posjete Mtel digitalnoj fabrici, navela je da je današnje okupljanje početak partnerstva resora na čijem je čelu i kompanije M:tel.

„Živimo u svijetu promjena i velikih izazova u domenu ICT industrije, posebno sajber bezbjednost i to, prije svega, bezbjednost djece na internetu i korišćenje društvenih mreža“, kazala je Pribilović.

Ona je navela da je zadovoljna što Nedjelju digitalnih vještina obilježavaju sa partnerima iz privatnog sektora i, kako je dodala, upravo u tome je veliki potencijal za unaprjeđenje njihovog rada, jer mogu dosta naučiti od privatnog sektora.

„M:tel je digitalnom fabrikom pokazao kako treba podržati mlade, ali prije svega, njihove ideje, jer one su ključ uspjeha, a sa druge strane država treba da stvori povoljan ambijent u kojem će sve to funkcionisati, ambijent u kojem neće biti barijera naročito za mlade preduzetnike“, dodala je Pribilović.

Ona je podsjetila da već funkcioniše portal otvorenih podataka koji je, kako je ocijenila, više nego dobra osnova za osnivanje i podršku startup preduzećima, jer im omogućava pristup podacima u mašinski čitljivom obliku.

Direktorica za strategiju i rizik M:tel-a Aleksandra Radojević, ocijenila je da je neophodno jačanje javnog i privatnog sektora.

Prema njenim rijelima, saradnja kompanije M:tel sa Vladom i ministarstvima može da posluži kao primjer privredi kako treba učestvovati u izgradnji digitalne ekonomije.

„Da bi na tom putu uspjeli potrebna je sinergija svih nas. Upravo umrežavanje zajednice je razlog zašto je i otvorena M:tel digitalna fabrika u kojoj je do sada održano više od 200 okupljanja u cilju jačanja digitalne zajednice. Napravili smo jednu zajednicu freelancera, startapera i to je samo jedan od bezbroj razloga zašto je kompanija M:tel lider u inovacijama“ ocijenila je Radojević.

Načelnica za IT u Ministarstvu prosvjete, Marina Matijević, govorila je o sigurnosti djece na internetu i školskom portalu za nastavnike, ali i roditelje.

„Roditelji treba da pomognu djeci da se zaštite u ovoj sredini na sličan način na koji im pomažu da budu sigurni i u stvarnom svijetu – upoznavanjem problema, razgovorom i preuzimanjem neophodnih koraka“, kazala je ona.

Dušan Radusinović iz M:tel-a govorio je o bezbjednom korišćenju interneta na društvenim mrežama i koliko djeca koriste pametne uređaje, šta obično rade na društvenim mrežama i koliko fejsbuk /facebook/ ima podataka o nama.

On je rekao da društvene mreže nijesu opasne, već da je opasan sadržaj koji na njima djeca dijele.
„Potrebno je da se štite šifre, da se ne daje previše ličnih informacija, potrebno je zatvoriti profile tako da ne budu javni i provjeriti što više detalja o aplikaciji koju preuzimaju“, kazao je Radusinović.

Nedjelja digitalnih vještina je godišnja evropska digitalna kampanja koja uključuje i ohrabruje ljude da koriste nove tehnologije i Internet uz pomoć vještina koje im pružaju pristup mnogobrojnim mogućnostima onlajn svijeta.

Organizuje se svake godine u martu pod pokroviteljstvom organizacije ALL digital koja predstavlja mrežu telecentara Evrope.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније