Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

[ Izvor: Mina Business, Objavila: M.M.Lj. ]

26. 03. 2019. 17:09   >>  16:32

MEĐUNARODNI SAJAM

Plantažama bronza za maslinovo ulje

Maslinovo ulje kompanije Plantaže nagrađeno je za kvalitet na međunarodnom sajmu maslinara u Neumu.


Plantaže su na međunarodnoj manifestaciji maslinara i uljara, Noćnjak 2019, u organizaciji Zadružnog saveza Dalmacija, osvojile bronzanu medalju za kvalitet ekstra djevičanskog maslinovog ulja.

„Nakon ocijene kvaliteta velikog broja uzorka maslinovog ulja sa prostora Mediterana, od čega je čak 136 uzoraka bilo u kategoriji zlatnih ulja, kakvo je ulje Plantaža, ovaj nastup ocjenjujemo veoma uspješnim“, naveli su iz Plantaža.

To je prvo takmičenje i nagrada za Plantaže kada je u pitanju maslinovo ulje.

„To priznanje za Plantaže ima posebnu emotivnu vrijednost, s obzirom da su u startu namjere kompanije da se bavi i tom vrstom proizvodnje bile osporavane među kolegama maslinarima. Postojalo je mišljenje da Ćemovsko polje neće prihvatiti kulturu masline i da se u toj proizvodnji ne mogu ostvariti dobri rezultati“, navodi se u saopštenju.

Ćemovsko polje se, kako su dodali, kao i mnogo puta do sada pokazalo kao zavidan domaćin, koji zahvaljujući bogatstvu svog teroara, pruža odlične uslove za uzgoj i te suptropske kulture.

Plantaže u svojim zasadima imaju blizu 13 hiljada stabala masline, sa tendencijom rasta, najviše sorte leccino, a zatim istarske bjelice, arbequina i maurina.

„Pažljivom njegom i isključivo ručnom berbom, uz najsavemeniju preradu na presama za hladno cijeđenje, dobijeno je ulje raskošnog mirisa i skladnog, pikantnog plemenitog ukusa, koje stručnjaci ocjenjuju najvišim ocjenama“, saopštili su iz kompanije.

Prema zvaničnim podacima, potrošnja maslinovog ulja u Crnoj Gori je relativno niska i iznosi pola litra po stanovniku.

Podaci pokazuju da Hrvati koriste u prosjeku dva litra maslinovog ulja godišnje, za razliku od Grka koji u prosjeku koriste 20 litara, ili Španaca i Italijana koji koriste 11 litara.

„Namjere i želje Plantaža su da Crnu Goru, domovinu najstarije maslina na svijetu, visoko pozicioniraju u svijetu maslinarstva, zaokružujući svoju autentičnu vinsko – gastronomsku priču“, zaključuje se u saopštenju.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније