Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

[ Objavio: O.Z. ]

26. 03. 2019. 15:44   >>  15:12

DIREKTOR POLICIJSKE AKADEMIJE

"Nastavnici se bore za nezakonite privilegije"

Očigledno je da se dio nastavnici pod plaštom navodne brige za rad ustanove isključivo bori za svoje nezakonite privilegije, saopštio je direktor Policijske akademije Boban Šaranović.

Nastavnici zaposleni u Policijskoj akademiji u Danilovgradu počeli su juče štrajk, tako što će se, tokom radnih dana, okupljati na platou ispred upravne zgrade Akademije do konačne ispunjenja zahtjeva. Nastavnici traže smjenu direktora Bobana Šaranovića.

Šaranović je saopštio da dio nastavnika i dalje nastoji da, mimo zakonskih procedura, izvrši pritisak na institucije "kako bi sačuvali i povratili nezakonite privilegije i opravdali svoje postupanje suprotno zakonu".

"Prevoz nastavnog osoblja je ukinut, jer je prethodno nezakonito uspostavljena praksa da se prevoz organizuje samo za nastavnike bez bilo kakve odluke i pravnog osnova, dok drugi zaposleni to pravo nisu nikada uživali, čime su zapravo na Akademiji neformalno postojali službenici prvog i drugog reda. Odluka direktora, zapravo predstvalja ukidanje diskriminatorske prakse prema ostalim zaposlenim koji to pravo nikada nisu uživali i koristili, tako da je ovaj zahtjev isključivo lično motivisan. Psiholog je raspoređen u skladu sa Opštim zakonom o obrazovanju i normativima Ministrastva prosvjete, jer po tom aktu pravo na sistematizovanog psihologa može imati samo obrazovna ustanova sa više od 450 polaznika. Time bi dati psiholog po zakonu bio tehnološki višak, ali mu je od strane direktora ponuđeno drugo odgovarajuće radno mjesto u skladu sa stručnom spremom i sistematizacijom kako ne bi ostao bez posla. Uprkos opstrukcijama ovog dijela nastavnika, na akademiji su organizovane obuke, a nakon potpisivanja sporazuma sa MUP-om, otpočeće novi ciklus planskih obuka za zaposlene u Upravi policije, kao i u drugim organima iz sektora bezbjednosti", saopštio ej Šranović.

On je poručujem da nema govora o bilo kakvom revanšizmu, te da Policijska akademija i njen direktor rade u skladu sa datim ovlašćenjima i nadležnostima.

"Jedini koji su se ogriješili o zakonske odredbe jesu upravo pomenuti nastavnici, kojima za razliku od prethodnih godina, nije uspio puč na Policijskoj akademiji i blokiranje njenog rada. Obezbjeđeni su i tehnički i kadrovski preduslovi za rad, bez obzira na njihove opstrukcije, i po drugi put organizovanom štrajku, čija je isključiva namjera da Akademiju stave u žižu javnosti kao problematičnu instituciju i na taj način se obračunaju se sa mnom lično kao svojim dojučerašnjim kolegom nastavnikom", kazao je Šaranović.

Naveo je da nastavnici koji su pribjegli nezakonitim opstrukcijama, moraju biti svjesni da će snositi posljedice za svoje postupanje shodno zakonu.

"Akademija nije ustanova za ostvarivanje i zadržavanje ličnih interesa i privilegija dijela nastavnika, i to 11 od 19 nastavnika, a ne od 16, i koji su javno izjavili da druge zaposlene na Akademiji smatraju „polupismenim ljudima“, već da bude u službi države, zadovoljnih građana i klijenata, da bude ustanova u kojoj se zaposleni poštuju i uvažavaju međusobno, što podrazumijeva jednaka prava, ali i jednake obaveze za sve zaposlene. Jer, radno vrijeme od 7 sati dnevno, besplatan prevoz i ostalo, nisu prava zaposlenih, već nezakonite privilegije dijela nastavnika na koje se mnogo lakše navići nego ih se odreći", naveo je Šaranović.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније