Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

[ Objavila B.B. ]

26. 03. 2019. 15:32   >>  14:57

U BERANAMA

Uručeni ključevi od stanova za 94 porodice

Novi dom u Beranama danas je dobilo 450 ljudi, raseljenih iz Bosne i Hercegovine i Hrvatske i interno raseljenih sa Kosova, koji su do sada živjeli u kolektivnom ili iznajmljenom smještaju.

Njima su, zahvaljujući Regionalnom stambenom programu za Crnu Goru, svečano uručeni ključevi 94 nova stana u Beranama, čija je izgradnja koštala blizu četiri miliona eura.

Jedan od dobitnika novog stana je Mihailo Vujošević iz Đakoviće, koji je proteklih 20 godina živio u kolektivnim centrima sa suprugom i četvoro djece. On se zahvalio i kazao da za njegovu porodicu počinje novo poglavlje i da su dobili novu snagu i elan.

Ministar rada i socijalnog staranja Kemal Purišić, čiji resor sprovodi ovaj program, naglasio je da se rješavanjem stambenog pitanja raseljenim i interno raseljenim licima osigurava njihova puna integracija u crnogorsko društvo.

"Zadovoljstvo mi je što je regionalna saradnja, sa ciljem pronalaženja trajnih i održivih rješenja za hiljade raseljenih i interno raseljenih koja borave u regionu konačno dobila svoj epilog. Implementacija ovog programa potvrdila je da Crna Gora u potpunosti posvećena iznalaženju trajnih rješenja za raseljena i interno raseljena lica, te da je izgradila i nacionalne kapacitete i mehanizme koji mogu dati odgovor i na veće izazove", naveo je Purišić.

Evropska unija (EU) je najveći donator Regionalnog stambenog programa za Crnu Goru, čija je ukupna vrijednost 28 miliona eura. Ambasador EU u CG Aivo Orav, zadovoljan je što se EU fondovi koriste za konkretne aktivnosti, koje ljudima pomažu da riješe glavna životna pitanja.

"U konkretnom slučaju, ljudima smo omogućili nešto što većina uzima zdravo za gotovo – a to je krov nad glavom. Želim da ohrabrimo Crnu Goru da nastavi sa naporima u ovoj oblasti – održivost je ključ u rješavanju svih problema i isto važi za integraciju raseljenih i interno raseljenih lica, kao i drugih ranjivih grupa", poručio je Orav.

Predsjednik opštine Berane Dragoslav Šćekić podsjetio je da je taj grad tokom ratnih godina na prostorima bivše Jugoslavije mnogima bio druga kuća, te da je u jednom trenutku svaki četvrti stanovnik Berana bio raseljeno lice.

"Otključavajući vaše domove, otvarajući simbolično vaše stanove danas, šaljete poruku da je otvoreno srce ovog grada i tada, kao i danas, kucalo zajedno sa vama. I šaljete jednu veliku poruku mira, jer samo u miru možete stvarati, živjeti i voljeti", rekao je Šćekić.

On je poručio da će lokalna uprava nastaviti da radi i više i snažnije kako bi nove generacije imale budućnost u ovom gradu.

Finansijsku podršku obezbijedile su i vlade Sjedinjenih Američkih Država, Italije, Njemačke, Norveške, Švajcarske, Danske i Turske.

Ambasadorka SAD Džudi Rajzing Rainke istakla je da su Sjedinjene Države uložile 30 miliona dolara do sada u Regionalni stambeni projekat i da će nastaviti da podržavaju taj projekat kako bi unaprijedili uslove života onih kojima je pomoć potrebna.

Snažnu podršku programu dali su Visoki komesarijat Ujedinjenih nacija za izbjeglice (UNHCR) i Organizacija za evropsku bezbjednost i saradnju (OEBS).

Ambasadorka OEBS Mariz Davije istakla je da program ne podrazumijeva samo stambeno zbrinjavanje, već daje nove mogućnosti za dostojanstven život.

"Stambeno zbrinjavanje je samo jedan dio jednačine. Potrebno je učiniti više kako bi se osigurao pristup drugim pravima kao što su obrazovanje, zapošljavanje, zdravlje i penzija" rekla je Davije.

Direktor Razvojne banke Savjeta Evrope Stefan Zelen, istakao je da je program unaprijedio institucionalne kapacitete i pružio vrijedno znanje, kako bi usmjerio Crnu Goru po pitanju rješavanja potreba osjetljivih grupa.

Regionalni stambeni program za Crnu Goru do sada je obezbijedio dom za ukupno 1.504 osobe, izgradnjom 395 stambenih jedinica. Cilj je da krov nad glavom dobije 6.063 ljudi, odnosno, 1.177 porodica iz najranjivijiih kategorija stanovništva.

Crnogorski program je dio Regionalng stambenog programa, koji predstavlja zajedničku inicijativu Bosne i Hercegovine, Hrvatske, Crne Gore i Srbije, da riješe produženo raseljavanje izbjeglica i raseljenih osoba nakon rata 1991-1995. godine na teritoriji bivše Jugoslavije, uključujući interno raseljena lica u Crnoj Gori od 1999. godine. Ukupan budžet programa je 584 miliona eura, koji će biti potrošeni za izgradnju stanova za 74.000 ljudi, odnosno, 27.000 porodica.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније