Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

[ Mina, objavila B.B. ]

26. 03. 2019. 13:52 >> 13:17

POLICAJCI ŽABLJAKA I PLJEVALJA

Prošli obuku za zaštitu LGBTIQ osoba

Policijski službenici Pljevalja i Žabljaka, njih deset, prošli su obuku za senzibilno postupanje i zaštitu LGBTIQ osoba, koju je održalo nekoliko nevladinih organizacija (NVO), saopšteno je iz Uprave policije.

Službenici Centra bezbjednosti (CB) Pljevlja i Odeljenja bezbjednosti (OB) Žabljak, koji su bili polaznici obuke, kazali su da Uprava policija u kontinuitetu ostvaruje veoma dobru saradnju sa LGBTIQ zajednicom.

Kako su naveli, policijski službenici senzibilno postupaju sa ranjivim grupama među kojima je i LGBTIQ zajednica, a LGBTIQ osobe mogu se obratiti policijskim službenicima u svakom momentu u slučaju potrebe za zaštitom ili savjetom.

"Policija u svom radu i djelovanju štiti prava LGBTIQ osoba, a obuke namijenjene policijskim službenicima u vezi sa zaštitom LGBTIQ osoba biće nastavljene i organizovane i u drugim centrima i odjeljenjima bezbjednosti", kaže se u saopštenju.

Kako se navodi, NVO LGBTIQ Socijalni Centar, Građanska alijansa i LGBT Forum Progres su, kroz partnersko djelovanje sa Ministarstvom za ljudska i manjinska i Upravom policije, u Pljevljima održale obuku namijenjenu policijskim službenicima pljevaljskog CB i OB Žabljak, koja se odnosila na zaštitu i prihvatanje LGBTIQ osoba na lokalnom nivou.

Ta aktivnost je realizovana kroz projekat "Unaprjeđenje kvaliteta života LGBTIQ osoba na lokalnom nivou", koji je finansijski podržalo Ministarstvo za ljudska i manjinska prava, a u skladu je sa aktivnostima predviđenim Akcionim planom za ovu godinu za sprovođenje Strategije za unaprjeđenje kvaliteta života LGBTI osoba u Crnoj Gori 2019 – 2023.

Iz policije su kazali da su obuku prošli policijski službenici koji do sada nijesu pohađali slične obuke.

"Sama obuka sastojala se iz tri tematske oblasti i omogućila je učesnicima da se na neposredan način upoznaju sa LGBTIQ terminologijom, problemom nasilja nad LGBTIQ populacijom, društvenim mitovima i stereotipima i njihovoj ukorijenjenosti i rasprostranjenosti u manjim sredinama, kao i o institucionalnoj saradnji na unaprjeđenju bezbjednosti LGBTIQ zajednice", kaže se u saopštenju.

Pored stručnog tematskog dijela, kako se dodaje, učesnici obuka su imali priliku da razgovaraju sa LGBTIQ osobama koje su bile žrtve nasilja i diskriminacije, kao i da sa njima otvoreno pričaju o njihovim iskustvima i problemima sa kojima se susrijeću i o načinima na koji se problemi mogu riješiti kroz kontakt sa nadležnim institucijama.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније