Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

[ Objavila: J.B.Č. ]

25. 03. 2019. 14:27   >>  14:13 10

PRIJATELJI ŽIVOTINJA

Krdo konja šeta centrom Podgorice

Na video snimku koji pojavio na društvenim mrežama, vidi se krdo konja koji su danas šetali centrom Podgorice. Tim povodom oglasili su se iz NVO Prijatelji životinja.

Oni tvrde da to nije rijetkost u naseljima Zlatica, Konik i Stari Aerodrom, ali, kao su kazali, svakako jeste u samom centru grada.

Kada smo pošli na lice mjesta da provjerimo o čemu se radi i da pokušamo riješiti problem, od radnika Čistoće smo dobili informaciju da su konje neposredno prije našeg dolaska otjerali preko šina u pravcu naselja Zlatica. Naravno, ti radnici su samo sproveli naređenje koje im je neko izdao, ali se mi pitamo da li je to rješenje? Naravno da se neki problem ne rješava presipanjem iz šupljeg u prazno i prebacanjem sa jednog mjesta na drugo, već se rješavanju ovog problema mora pristupiti ozbiljno", kazali su iz NVO "Prijatelji životinja".

Oni napominju da im se već godinama unazad obraćaju građani koji se žale na problem napuštenih konja u podgoričkim naseljima.

"Često se dešava da neki od tih konja budu bolesni ili povrijeđeni, što predstavlja dodatni problem. Takođe, nerijetko se dešava da ovi konji šetaju po ulicama i na taj način ugrožavaju bezbjednost učesnika u saobraćaju, a dešavalo se i da oni sami stradaju ili budu povrijeđeni u saobraćajnim nezgodama", navodi se u saopštenju.

Iz NVO "Prijatelji životinja" Podgorica ističu da su se nekoliko puta do sada obraćali nadležnim gradskim institucijama, sa molbom i predlozima za rješavanje tog i te kako velikog problema, ali, kako dodaju, njihovog odgovora, kao ni reakcije, do sada nije bilo.

"Zašto je to tako i zašto se lokalna samouprava ne pozabavi rješavanjem ovog problema, mi ne znamo, ali znamo da se konačno nešto mora uraditi i to, kako smo na početku teksta naveli, problem se mora rješavati ozbiljno i temeljno, a ne prebacanjem konja iz jednog naselja u drugo", kazali su iz te NVO.

Prijatelji životinja napominju i to da u Crnoj Gori ne postoji ni jedno sklonište za krupne životinje, već o njihovom smještaju, dodaju, najčešće brinu članovi nevladinih organizacija.

"Kao država koja očekuje prijem u Evropsku Uniju, mi bismo svakako morali imati makar nekoliko takvih skloništa, ali na žalost mi ih nemamo čak ni u najavi. Ako znamo kako se u Crnoj Gori sprovodi Zakon o dobrobiti i zaštiti životinja ili bolje rečeno ne sprovodi, onda je potpuno jasno da ni ovaj problem neće biti riješen u bliskoj budućnosti. Čak i one stvari za koje smo poodavno od nadležnih dobili čvrsta obećanja da će biti urađene, još nisu ni započete, niti ima nagovještaja da će biti. Podsjećamo da se zdravo društvo i pravna država ne grade na obećanjima, već na mukotrpnom radu", zaključuje se u saopštenju.

 

Пратите нас на

Коментари10

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније