Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

24. 03. 2019. 15:45   >>  15:58

SUTKINJA UPOZORAVA

Bolje zaštititi žrtve nasilja

Crna Gora prednjači u odnosu na zemlje regiona u primjeni Istambulske konvencije o borbi protiv nasilja nad ženama i nasilja u porodici, izjavila je u intervjuu za TVCG Branka Žigante - Živković, sutkinja Višeg prekršajnog suda u Zagrebu.

Sagovornica TVCG, koja deceniju pomaže Crnoj Gori u dostizanju standarda rodne ravnopravnosti, ipak upozorava da je neophodna bolja zaštita prava žrtava. 

U Crnoj Gori postoji suštinska politička volja za poboljšanje borbe protiv nasilja nad ženama, izjavila je sutkinja Višeg prekršajnog suda u Zagrebu Branka Žigante-Živković, ocjenjujući primjenu Istambulske konvencije.

Kao prioriete u primjeni Konvencije, sagovornica TVCG navodi nepohodnost promjene krivičnih i prekršajnih zakona i Zakona o zaštiti od nasilja u porodici kako bi se prilagodili pravima žrtava.

"Bez obzira na činjenicu što Crna Gora nije dio Evrope službeno još, ali biće, postoje određene direktive i neki pravci, a i vi ste potpisali jedan Memorandum koji je jedanput bio u Zagrebu, da se treba fokusirat na prava žrtve" kazala je sutkinja.

Prema domaćoj statistici, nasilnicima se najčešće izriču uslovne i novčane kazne, dok je kazna zatvora rijetkost.

Branka Žigante-Živković ističe da je najvažnije da se izriču strože kazne kao i zaštitne mjere - udaljenje iz stana, što je takođe rijetkost u Crnoj Gori.

Podsjeća da je Sud u Strazburu ocijenio da je umjesto prava vlasništva nasilnika, u ovoj situaciji mnogo važnije pitanje ugroženosti života žrtve i zaustavljanje nasilja.

"Kazne su najčešće novčane. Žrtva kojoj se takav nasilnik vrati više neće prijavit nasilje" kaže Žigante -Živković.

Hrvatska sutkinja smatra da se granica između kvalifikovanja nasilja nad ženama kao prekršaja ili krivičnog djela može jasno postaviti, što, kako kaže, zavisi od tužioca.

"Mislim da je nedostatak i same propisanosti člana vašeg Krivičnog zakona u odnosu na djelo nasilja u porodici. S obzirom na to da je to takozvana blanketna ili kaučuk jedna norma koja je vrlo rastezljiva, jer se traži grubost, a tu grubost svako tumači na drugi način, nema niti ustaljene prakse, vi ne možete pojasniti nekome grubost" kaže sutkinja.

Sagovornica TVCG ističe da bi trebalo mijenjati tabue o tome da je žrtva kriva za nasilje. Dodaje, da je presudno učiti djecu da se nasiljem ništa ne postiže.

Duška Pejović, TVCG

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније