Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

[ Mina, objavila B.B. ]

24. 03. 2019. 15:55   >>  15:16 6

PROTEST U ŽUPI

Bolji uslovi za život ili blokada saobraćaja

Mještani nikšićke Župe zatražili su od državnih institucija da im ispune zahtjeve koji se odnose na poboljšanje uništene infrastrukture ili će, kako su kazali, 7. aprila blokirati teretni saobraćaj na glavnoj saobraćajnici u kraju.

Predsjednik Mjesne zajednice Župa Dragoljub Radulović je, na protestnom skupu, u ime mještana zatražio da se sva koncesiona sredstva opredijele za potrebe tog kraja i uplaćuju na poseban račun uz kontrolu Vlade, a koja bi bila namijenjena projektima koje kandiduje mjesna zajednica Župa.

Radulović je objasnio da takav zahtjev proizilazi iz činjenice da je za zadnje tri godine u budžet Vlade uplaćeno oko 2,42 miliona eura, od čega je Opština Nikšić dobila 1,71 milion.

On je pitao šta je od tih sredstava dobila Župa iz koje se eksploatiše boksitna ruda.

"Tražimo i da se odmah raspiše tender za prvu dionicu puta u dužini oko šest kilometara, od Rubeža do brane na jezeru Liverovići. Opština Nikšić je obezbijedila obećani novac, a na Vladi i ostalim subjektima je da obezbijede sva preostala sredstva. Radovi se moraju odvijati u kontinuitetu i bez ikakvih faza", rekao je Radulović na skupu kome je prisustvovalo više stotina mještana.

Župljani zahtijevaju i da se da se odmah počne izrada projekta preostale dionice glavne saobraćajnice do sela Morakovo u kojem bi bila projektovana pješačka staza do Kamenog krsta.

Rok za izradu projekta je oktobar ove godine kako bi se kroz budžete državnih institucija za narednu godinu obezbijedila novac za njegovu realizaciju.

Mještani traže i da se riješi uredno vodosnabdijevanje u tom kraju koji je ostao bez izvorišta zbog eksploatacije rude, uradi projekat za skromnu sportsku salu za potrebe Osnovne škole "Dušan Bojović" i mještana, da se završi započeti travnati fudbalski teren u Zagradu, nastavi postavljanje rasvjete za sela Bjeloševina, Morakovo i da se realizuje obećanje za rasvjetu u Starom selu.

U zahtjevima traže i da se nastavi realizacija svih potpisanih dogovora sa Opštinom Nikšić i da za realizaciju svih ispostavljenih zahtjeva garant bude Vlada.

Rok za dogovor o svim predočenim zahtjevima je 7. april, a tada će se, u slučaju neispunjavanja zahtjeva, kako su upozorili, okupiti i dogovoriti o daljim potezima i blokadi teretnog saobraćaja.

Mještani su ukazali na izuzetno lošu glavnu saobraćajnicu kroz taj kraj i upozorili da će, ukoliko se nekome nešto desi uslijed njenog oštećenja, biti odgovoran predsjednik Vlade Duško Marković i vlasnik rudokopa Veselin Pejović.

Župljani su naveli da su bili primorani na organzovanje protestnog skupa, jer uzalud pokušavaju da uspostave komunikaciju sa nadležnim državnim institucijama.

Пратите нас на

Коментари6

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније