Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

[ Objavila B.B. ]

24. 03. 2019. 11:41   >>  11:07

PROGRAM "GLAS STUDENTIMA"

Ojačali mlade da utiču na proces donošenja odluka

U okviru Programa studentskog aktivizma "GLAS STUDENTIMA!", koji realizuje nevladina organizacija "Mladi Romi", 25 studenata romske i većinske populacije ojačalo je retoričke sposobnosti u cilju efikasnijeg uticaja na proces donošenja odluka koje se tiču pitanja Roma, manjinskih naroda i socijalne politike.

Učesnici programa su, na Pravnom fakultetu Univerziteta Crne Gore, simulirali parlamentarnu debatu na temu izmjena Zakona o izboru odbornika i poslanika.

Izvršni direktor NVO "Mladi Romi" Samir Jaha, pojasnio je da se Program studentskog aktivizma sprovodi u okviru projekta "Ujedinjeni možemo više - Glas studentima, podrška radnicima!", kojeg realizuju u saradnji sa Unijom slobodnih sindikata Crne Gore, uz podršku Evropske unije.

"Cilj projekta je da ojačamo kapacitete studenata pripadnika većinske zajednice i romske zajednice, kroz organizaciju parlamentarnih debata, seminara o demokratiji i ljudskim pravima, odnosima sa javnošću, kao i drugim temama koje smo procijenili značajnim za jačanje njihovih kapaciteta", pojasnio je Jaha.
On je rekao da projekat ima za cilj i da umanji predrasude prema romskoj zajednici na način što su u aktivnosti uključeni pripadnici većinskog naroda.

"U proteklih deset godina, u okviru projekata koji su implementirani za romsku zajednicu, u najvećem broju slučajeva, korisnici programa su bili isključivo pripadnici romske zajednice. Vrijednost ovog projekta je što je mješovita grupa, što doprinosi socijalizaciji i inkluziji", pojasnio je Jaha.

Govoreći o temi današnje debate, koja se ticala izmjena izbornog zakonodvastva, Jaha je podsjetio da su prošle godine sa partnerskim organizacijama podnijeli inicijativu parlamentu da se omogući da romska zajednica ima svog autentičnog predstavnika u parlamentu.

"To je ono što mi očekujemo kroz određene izmjene koje treba da se urade. Zatražili smo da, kao što to zakon propisuje za druge manjine, postoji afirmativna akcija i za romsku zajednicu", naveo je Jaha.

Koordinatorka Programa studentskog aktivizma "GLAS STUDENTIMA!", Tina Sekulović, pojasnila je da je edukacija na sve te teme izuzetno važna, naročito o parlamentarnim debatama.

"Biće održana još jedna simulacija parlamentarnih debata na Pravnom fakultetu, a završna debata je 8. aprila, na Svjetski dan Roma", pojasnila je Sekulović.

Ona je kazala da je cilj aktivnosti jačanje retoričkih sposobnosti, unaprijeđenje javnog nastupa, efikasniji uticaj na proces donošenja odluka, kao i na kreiranje javnih politika koje se tiču samog pitanja Roma, manjinskih naroda, socijalne politike i pitanja mladih.

Učesnica Programa studentskog aktivizma „GLAS STUDENTIMA!“ i studentkinja Ekonomskog fakulteta Almedina Jasharaj, kazala je da su joj kao pripadnici romske nacionalnosti govorili da se atom može razbiti, a predrasuda ne.

"Kroz aktivnosti ovog projekta sam utvrdila drugačije. Ovaj projekat je uticao na to da je, uključivanjem studenata romske nacionalnosti i većinskog stanovništva, došlo do razbijanja predrasuda, kao i boljeg međusobnog poštovanja", navela je Jasharaj.

Učesnik Programa i student Mirko Stojkanović, kazao je da su u okviru projekta učestvovali u velikom broju aktivnosti koje su ih, kako je naveo, pospješile na razmišljanje, saznanje novih stvari koje će im koristiti u daljem životu i školovanju.

Studentkinja Pravnog fakulteta, Mirela Ramčilović, ocijenila je da su aktivnosti projekta osmišljene jako dobro, jer nisu bila klasična predavanja i radionice.

 

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније