Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

[ Objavila B.B. ]

24. 03. 2019. 10:35   >>  10:00 1

TRAŽE SMJENU DIREKTORA

Nastavnici Policijske akademije počinju štrajk

Nastavnici u Policijskoj akademiji u Danilovgradu od sjutra će početi jednosatni štrajk upozorenja na platou ispred upravne zgrade Akademije. Nastavnici traže smjenu direktora te ustanove Bobana Šaranovića.

"Nezadovoljni dosadašnjim radom i ponašanjem direktora JU 'Policijska Akademija', apsolutna većina članova nastavničkog osoblja ove vaspitno-obrazovne ustanove je odlučila da stupi u jednosatni štrajk upozorenja koji neće ometati proces rada kod poslodavca, do konačnog ispunjenja zahtjeva – smjene direktora Bobana Šaranovića. Odluku o stupanju u štrajk upozorenja je donijela većina zaposlenih iz reda nastavničkog osoblja, odnosno 11 zaposlenih nastavnika od ukupno 16", navodi se u obrazloženju štrajka.

U skladu sa Zakonom o štrajku definisani su način, mjesto i vrijeme održavanja štrajka upozorenja i formiran je štrajkački odbor kojeg čine Radovan Popović, Damir Zejnilović i Svetomir Knežević, predsjednik ŠO.

Kako objašnjavaju, štrajkuju da bi upoznali javnost sa nizom nezakonitih radnji i zloupotrebama položaja direktora Policijske akademije.

"Dio ove priče smo već plasirali kroz medije, no u međuvremenu je sve eskaliralo do te mjere da smo morali aktivirati štrajk upozorenja. O svim zloupotrebama smo dva puta obavijestili premijera Duška Markovića, dva puta ministra prosvjete Damira Šehovića, dva puta članove Upravnog odbora i danilovgradsku lokalnu samoupravu", dodaje se u saopštenju.

Kako nastavnici ističu, pet mjeseci nijesu dobili nikakav odgovor.

"Uz poštovanje drugih obaveza koje navedene institucije imaju, svakodnevnu torturu, manipulacije, diskriminaciju, zloupotrebe i apsolutizam jednog čovjeka više ne možemo i ne želimo da trpimo. Prosto smo primorani da stupimo u štrajk upozorenja kako bi upoznali javnost sa situacijom na Akademiji i podstakli institucije sistema, kojima i dalje bezuslovno vjerujemo, da nađu rešenje za alarmantnu situaciju u kojoj se nalazimo", dodaju oni.

Ističu da sve ovo rade iz najboljih namjera, bez ikakvog ličnog, političkog ili bilo kakvog drugog interesa, sem interesa da sačuvaju kredibilitet ove institucije.

"Podsjećamo javnost da je sve počelo pokretanjem Inicijative za preispitivanje zakonitostii načina donošenja novog Statuta Policijske akademije koji je donijet na nezakonit način, a kojim je omogućeno direktoru Policijske akademije da donosi pravila o radu na Akademiji bez bilo kakvog učešća Upravnog odbora. Direktor zanemaruje ulogu Nastavničkog vijeća, Sindikata i rad radnih grupa koje je sam formirao. Kod donošenja Statuta i Akta o unutrašnjoj organizaciji i sistematizaciji nije o istima obavijestio Sindikat i zaposlene, iako je na to bio obavezan. Primjetno je značajno opadanje organizovanja stručnih i specijalističkih kurseva, iz razloga što nije potpisan ugovor sa MUP-om za 2019. godinu", obrazložili su oni.

Kako navode, na sjednici Upravnog odbora usvojen je i Predlog Akta o organizaciji i sistematizaciji radnih mjesta na Akademiji kojim se predviđa 90 radnih mjesta.

"U konačnoj verziji ovog Akta predviđena su 92 radna mjesta, a ta verzija nije data članovima Upravnog odbora na usvajanje. Takođe, Predlog kolektivnog ugovora o njegovim izmjenama, objavljen je na sajtu Vlade, bez znanja i potpisa predsjednika Sindikata PA. Poslije upućenih inicijativa institucijama sistema koje je potpisao predsjednik Sindikata i zahtjeva za razrješenje direktora koji je potpisalo 12 stalno zaposlenih nastavnika, 16. novembra 2018. godine, po naređenju Šaranovića, pod pritiskom su se prikupljali potpisi članova, od kuće do kuće, za inicijativu za zakazivanje vanredne sjednice, na kojoj je protivzakonito smijenjen predsjednik Sindikata", dodaju iz Štrajkačkog odbora.

Poslije navedenih dešavanja bili su prinuđeni da najave štrajk upozorenja, do kojeg, kako tvrde, nije došlo zbog toga što je šest članova Upravnog odbora najavilo da će se održati sjednica povodom njihovih zahtjeva.

"Međutim, do sjednice nije došlo. U vrijeme raspusta, 15. januara 2019. godine, putem službenog mejla zakazana je sjednica Nastavničkog vijeća sa inicijativom za smjenu dva člana upravnog odbora iz reda zaposlenih, koji su ranije potpisali inicijativu za smjenu direktora. Obavještenje smo dobili u 14 sati za sjednicu koja je trebala da se održi u 15:30 časova. Sjednici od 19 članova nije prisustvovalo 12 nastavnika. Na sjednici, za koju sumnjamo da je uopšte i održana, nelegalno su smijenjeni legalno izabrani predstavnici zaposlenih u Upravnom odboru, a novoizabrani 'predstavnici' zaposlenih su dva nastavnika od tri koji ga podržavaju. Pored svog insistiranja, do danas nismo dobili Zapisnik sa te sjednice", navode u ŠO.

Kako se navodi u saopštenju nastavnika, u štrajk upozorenja stupaju nastavnici Žarko Mrdović, Željka Vujašković, Radivoje Sokić, Svetomir Knežević, Damir Zejnilović, Radovan Popović, Ljubiša Koković, Miodrag Jovović, Boško Ilić, Zoran Ćetković, Snežana Kadović, koji su svojim potpisom dali pristanak.

Пратите нас на

Коментари1

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније