Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

Objavila M.L.B.

23. 03. 2019. 08:40   >>  08:06

U 2018.

Više od hiljadu slučajeva nasilja u porodici

Centri za socijalni rad prošle godine zabilježili su oko 1,1 hiljadu slučajeva nasilja u porodici, a žrtva su najčešće trpjele emocionalno nasilje.

Prema izvještaju Ministarstva rada i socijalnog staranja, u 804 prijave nasilja žrtve su bile žene, 228 muškarci i 67 stare osobe.

Žrtve, njih 754, su najviše trpjele emocionalno nasilje, prenosi Pobjeda.

Takvih slučajeva najviše je zabilježeno u Podgorici 217, pa u Herceg Novom 130, i u Nikšiću 122.

Fizičko nasilje osjetilo je 575 žrtava, i takođe ih je najviše bilo u Podgorici 147, u Nikšiću 102, a u Kotoru, Tivtu i Budvi 90.

Ekonomsko nasilje je prijavljeno u 143 slučaja, najviše u Podgorici 85, u Herceg Novom 26, a u Nikšiću 16.

Zabilježeno je 385 slučajeva zlostavljanja i zanemarivanja u kojima su žrtve bile žene, dok je deset takvih slučajeva bilo i u odnosu na muškarce.

Podaci centara za socijalni rad, detaljno prikazani po gradovima, pokazuju da su slučajevi porodičnog nasilja prijav ljivani u svim opštinama, osim na Cetinju, gdje nije zabilježen nijedan.

Kada je riječ o nasilju prema ženama najviše je žrtava zabilježeno u Podgorici 269, Nikšiću 162, a u Herceg Novom 73.

U Kotoru, Tivtu i Budvi zabi lježeno je njih 124, u Baru i Ulcinju 32, Danilovgradu šest, Mojkovcu i Kolašinu 11. U Beranama, Andrijevici i Petnjici.

Centrima za socijalni rad prijavljena su 34 slučaja nasilja, u Pljevljima i na Žabljaku 37, a u Plavu i Gusinje dva. U Bijelom Polju je bilo 28 žrtava nasilja, a u Rožajama 26.

Statistička baza Ministarstva rada ukazuje na to i da je prošle godine najviše muškaraca, žrtava nasilja, bilo u Podgorici 100, u Nikšiću ih je bilo 57, a u Herceg Novom 20.

Stare osobe su najviše trpjele nasilje u Podgorici, gdje je Centar za socijalni rad registrovao 17 prijava.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније