Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

[ Objavila: M.M ]

22. 03. 2019. 16:25 >> 15:56

MUSTAFIĆ U HRVATSKOJ

"Dobre primjere možemo implementirati u CG"

Mjere aktivne politike zapošljavanja, sa naglaskom na Potpore za zapošljavanje i “Stalni sezonac”, primjeri su dobre prakse u Hrvatskom zavodu za zapošljavanje i mogu biti implementirane i u Crnoj Gori - ocijenio je direktor Zavoda za zapošljavanje Suljo Mustafić nakon sastanka sa ravnateljem HZZ-a Ante Lončarom.

Pored Mustafića u delegaciji Zavoda, koja je prethodna dva dana boravila u posjeti Središnjem uredu Zagreba, bili su i pomoćnik u Sektrou za plan, analizu i statistiku Goran Bubanja i savjetnica za informisanje Danka Rabrenović.

Ističući da mu je veliko zadovoljstvo što je ugostio kolege iz Crne Gore ravnatelj Hrvatskog zavoda za zapošljavajnje Ante Lončar je kazao kako očekuje da će dobra saradnja, uspostavljena prethodnih godina, biti nastavljena uz međusobnu razmjenu iskustava i dobre prakse na područiju tržišta rada i zapošljavanja.

Na stručnom sastanku je govoreno o prekograničnoj saradnji, mjerama aktivne plitike zapošljavanja, digitalnim uslugama za tražioce zaposlenja i poslodavce a predstavljen je i model statistički potpomognutog profilisanja (StAP), koji se još ne primjenjuje u Crnoj Gori.

"Imajući u vidu da je Crna Gora u procesu pridruživanja Evropskoj uniji, znanja i iskustva stečena u HZZ-u, biće putokaz Zavodu za zapošljavanje u budućem periodu. Čuli smo da državne Potpore za zapošljavanje daju najbolje rezultate pa ćemo, s obzirom na geografski pložaj dvije zemlje, nastojati da razradimo modele njihove moguće primjene na našim prostorima. Takođe, po ugledu na Hrvatski zavod za zapošljavanje smatramo da bi trebalo uvesti mjeru “Stalni sezonac” namijenjenu sezoncima koji su najmanje šest mjeseci radili kod istog poslodavca i koji će kod njega raditi najmanje još jednu sezonu", kazao je Mustafić.

Ta mjera podrazumijeva benefite i za sezonca i za poslodavce. Poslodavcu se uplaćuje 100% troška produženog osiguranja za prvih tri mjeseca, dok se naredna tri mjeseca uplaćuje 50%.

Kolege iz Hrvatske su, kao jedan od primjera dobre prakse Zavoda za zapošljavanje Crne Gore, prepoznali program “Stop sivoj ekonomiji”, kojima se aktiviraju mladi visokoškolci u suzbijanju sive ekonomije na crnogorskom tržištu rada.

Direktori Mustafić i Lončar ukazali su na izvanrednu saradnju između dvije institucije koja se odvija u okviru djelatnosti Centra javnih službi za zapošljavanje zemalja jugoistočne Evrooe (CPESSEC), Svjetskog udruženja javnih službi za zapošljavanje (WAPES) i prekograničnih projekata.

Drugog dana posjete delegacija Crne Gore posjetila je Regionalni ured Zagreb gdje su se upoznali sa njegovim radom i primjenom usluga u praksi.

Predstavnici Zavoda, tokom posjete Zagrebu, susreli su se i sa Ambasadorom Crne Gore u Hrvatskoj Borom Vučinićem.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније