Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

[ Objavio: I. P. ]

22. 03. 2019. 10:11 >> 09:37
71

POKUŠAJ TERORIZMA

Mihailo: Trebalo procesuirati i Amfilohija

Mitropolit Crnogorske pravoslavne crkve (CPC) Mihailo smatra da je u slučaju pokušaj terorizma na dan izbora 2016. godine trebalo da bude procesuiran i mitropolit crnogorsko-primorski Amfilohije.

 

"Moram javno da prigovorom, da u slučaju 'Držani udar', nije procesuiran duhovni i stvarni inspirator i inicijator pokušaja nasilnoga rušenja ustavnoga poretka, vladika Amfilohije i neki klirici povezani s njim", saopštio je Mihailo.

Smatra da Amfilohije "svojim javnim i tajnim djelovanjem i izjavama potpaljuje strasti kod prostoga naroda, raspirujući velikosrpski nacionalizam i šovinizam uperen protiv pravoslavnih Crnogoraca, te katolika i muslimana bilo koje nacije".

"I ne samo to, nego je i vođa ustanka protiv evropskih vrijednosti, uopšte. Optuženima za pokušaj nasilnoga rušenja ustavnoga poretka, ponudio je zaštitu u manastiru Ostrog i iz manastirske kase platio beogradske advokate, a jednome lice je bio obezbijedio zaštitu u manastiru Duga. Taj isti vladika, kad je pomenuto uklanjanje limenoga objekta s Rumije, javno, ali nemušto je zaprijetio rušenjem džamija. Kod prostora svijeta takva izjava čini da se jedna vjera koja je do danas miroljubivo koegzistirala s hrišćanstvom u Crnoj Gori, uzdiže na pijedestala zločinačke ideologije", saopštio je mitropolit CPC.

Neporecivo je, tvrdi on, da Beogradska patrijaršija i Amfilohije "lično podstrekavaju građane da se ponašaju prema svojoj zemlji i komšijama druge nacije i vjere, na način koje je za stid i sram svakome civilizovanom građaninu".

"Tako će biti dok se ne riješi crnogorsko crkveno pitanje. Bez njegovoga rješenja zemlja ne može da bude stabilna niti da bude primjer bilo kakvog međunacionalnoga i međuvjerskoga sklada. Crnogorska pravoslavna crkva je učinjela sve, baš sve, što je do nje. Sad je na redu država, da donese zakon o slobodi vjeroispovijesti, koji članom 52 ponovo uzakonjuje otetu crkvenu imovinu na državu, i da joj obezbijedi liturgijsko zajedništvo s apostolskim pravoslavnim crkvama", istakao je Mihailo.

Пратите нас на

Коментари71

Остави коментар
Види још

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније