Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

[ Objavila: J.B.Č. ]

21. 03. 2019. 13:55   >>  14:04

DE BOL VELJOVIĆU

CG uvaženi partner EUROPOL-a

Kvalitetna i partnerska saradnja Uprave policije Crne Gore i EUROPOL-a biće još snažnija u narednom periodu, dogovoreno je na sastanku direktora Uprave policije Veselina Veljovića sa izvršnom direktorkom Eeuropola Katrin De Bol u Budvi.

"Veljović i De Bol su poručili da će kvalitetna i partnerska saradnja Uprave policije Crne Gore i EUROPOL-a biti još snažnija u narednom periodu, sa konkretnim aktivnostima koje se tiču zajedničke borbe protiv transnacionalnog kriminala, među kojima su krijumčarenje droga, potencijalne prijetnje od terorizma, finansijski kriminalitet i druge savremene bezbjednosne prijetnje", navodi se u saopštenju Uprave policije.

Veljović je izrazio zadovoljstvo time što je crnogorska policija dio EUROPOL-ove porodice i što je prepoznata kao važan partner međunarodne saradnje.

"Naša policija daje značajan doprinos u pet analitičkih projekata EUROPOL-a koji se tiču borbe protiv najkarakterističnijih vidova međunarodnog kriminanala. Crnogorska policija primjenjuje nekoliko naprednijih EUROPOL-ovih servisa i jedina je od operativnih partnera EUROPOL-a koja je implementirala napredni EUROPOL-ov alat 'Web services'", kazao je Veljović.

On je istakao da smo odnedavno i dio EMPACT-a EU, te da kontinuirano jačamo međusobnu saradnju i posredstvom Kancelarije oficira za vezu koju Uprava policije Crne Gore ima u sjedištu EUROPOL-a.

Izvršna direktorka EUROPOL-a Katrin De Bol je zahvalila Veljoviću na pozivu da učestvuje na Međunarodnoj konferenciji u Budvi i čestitala na organizaciji konferencije, ocjenjujući da je konferencija bila uspješna, te da treba da posluži kao primjer kako dalje graditi zajedničke kapacitete i jedinstvene odgovore u rješavanju bezbjednosnih izazova važnih za region.

"De Bol je kazala da je Crna Gora uvaženi partner saradnje EUROPOL-a, te da crnogorska policija može računati na podršku EUROPOL-a u daljem jačanju resursa i kapaciteta u borbi protiv međunarodnog organizovanog kriminala", ističe se u saopštenju.

Bilateralnim sastancima direktora Uprave policije Veselina Veljovića sa šefovima policija i međunarodnim partnerima završena je Međunarodna konferencija „Zajednički odgovor u oblasti suzbijanja ilegalnih migracija i njihovog uticaja na terorizam", koja je održana u hotelu Splendid u Budvi.

Kako navode iz Uprave policije, učesnici su ocijenili da je konferencija bila uspješna i da je ispunila očekivanja i postavljene ciljeve.

Nakon panel diskusija, usvojene su preporuke konferencije o aktivnostima koje je potrebno sprovesti u narednom periodu, u cilju efikasnog upravljanja ilegalnim migracijama i migratornim tokovima.

"Među preporukama najznačajnije su da je potrebno u kontinuitetu razmjenjivati informacije, najbolje prakse, znanja i iskustva, te da je neophodno planirati zajedničke aktivnosti zemalja učesnica konferencije koje se tiču upravljanja migracijskim tokovima, posebno između država koje se nalaze na rutama tokova ilegalnih migracija", kazali su iz Uprave policije.

Preporuka je i da se prekogranična saradnja dodatno intenzivira, uz saradnju vlada Zapadnobalkanske šestorke i zemalja EU i uz primjenu postojećih regionalnih i EU mehanizama, u vezi sa čim je iskazana spremnost međunarodnih partnera da nastave da podržavaju napore nadležnih organa u jačanju kapaciteta za upravljanje migracijama.

"Zaključeno je da je potrebno i izraditi strateški i dugoročni pristup u cilju rješavanja različitih aspekata izazova u upravljanju migracijama i njihovog potencijalnog uticaja na terorizam", dodaje su u saopštenju crnogorske policije.

Na konferenciji, čiji je organizator i domaćin bila Uprava policije Crne Gore, učestvovalo je oko 70 učesnika iz 13 zemalja. Učesnici su bile delegacije policija iz svih država regiona i nekoliko zemalja Evropske unije (Njemačke, Italije, Austrije, Grčke, Hrvatske i Slovenije), kao i predstavnici međunarodnih organizacija, među kojima su i Europol i IOM, te ambasada stranih država u Crnoj Gori.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније