Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

[ Objavila: M.M ]

20. 03. 2019. 16:25   >>  15:48 4

NA CRNOM JEZERU

Opština gradi, građani ogorčeni

Sa današnje javne rasprave o elaboratu uticaja na životnu sredinu projekta izgradnje infrastrukture na Crnom jezeru, građani su poručili da će svim sredstvima spriječiti radove. Iz Opštine Žabljak tvrde da se radi o projektu korisnom za sve, koji će trajno zaštititi Crno jezero.

 

Građani Žabljaka ogorčeni su planiranom gradnjom infrastrukture prema Crnom jezeru. To je pokazala veoma burna današnja javna rasprava o projektu koji obuhvata gradnju pješačke staze od naplatne rampe do Crnog jezera, izgradnju kanalizacione i elektro mreže i postavljanje optičkog kabla.

Nosilac projekta je Opština Žabljak, a projekat sa 650.000 eura finansira Vlada Crne Gore preko dijekcije javnih radova.

Građani se protive svakoj daljoj gradnji na Crnom jezeru. Postojeći restoran je maksimum koji se može dozvoliti, a svaka dalja gradnja izbacila bi Durmitor sa UNESKO-ove liste. Građani se pitaju zašto se gradi pješačka staza kad ona već postoji, i znači li to da će sadašnje šetalište biti ustupljeno vozačima. U elaboratu se pominje gradnja ekoloških bungalova što je posebno uznemirilo građane.

"Izgradnju infrastrukture mi vidimo kao jedno otvaranjje za dalju gradnju i gdje će tome biti kraj," kazala je Milena Šljivančanin.

Milenko Stijepović kaže da oni koji razmišljaju o gradnji na Crnom jezeru bolje da razmišljaju da spale Žabljak.

"Žabljak je gorio i ranije i nicao veći i ljepši, a poslije ovoga Durmitor bi bio mrtvo slovo na papiru", saopštio je Stijepović.

Darko Šljivancanin predložio je da se raspiše referendum na kome bi se izjasnili o tom problemu.

Predsjednik Žabljaka Veselin Vukićević kazao je da taj projekat trajno rješava pitanje zaštite Crnog jezera i da skrivenih namjera nema.

"Nema niko blagoslov opštine da bez javne prezentacije projekta i zakonskih okvira bilo šta gradi i svaki projekat moraće svima nama javno da predstavi", kazao je Vukićević.

Građani Žabljaka sa javne rasprave poručili su da će svim sredstvima spriječiti bilo kakve radove oko Crnog jezera.

Senka Popović, Radio Crne Gore

Пратите нас на

Коментари4

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније