Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

[ Mina; Objavila: M.M ]

19. 03. 2019. 18:36 >> 18:04

ŠEHOVIĆ I HAMADI

Crna Gora i UAE unaprjeđuju saradnju u obrazovanju

Crna Gora i Ujedinjeni Arapski Emirati (UAE) razvijaće programe razmjene studenata i profesora, odnosno nastavnika, i sarađivati na polju novih tehnologija u obrazovanju, zaključeno je u razgovoru ministara prosvjete Damira Šehovića i Husaina Bin Ibrahim Al Hamadija.

 

Kako je saopšteno iz Ministarstva prosvjete, Hamadi, koji boravi u zvaničnoj posjeti Crnoj Gori, posjetio je danas sa Šehovićem Osnovnu školu „Štampar Makarije“ i Univerzitet Crne Gore, gdje se upoznao sa funkcionisanjem obrazovnog sistema u Crnoj Gori.

„Posjeta je nastavak razgovora koji upriličeni tokom predsjedničke posjete UAE u januaru, što pokazuje snažnu namjeru obje strane da realizuju ideje o saradnji u sferi obrazovanja i nauke“, kaže se u saopštenju.

Navodi se da je, pored stipendija koje ta zemlja već obezbjeđuje, otvorena mogućnost za povećanje broja mjesta na programima razmjene za studente iz Crne Gore, i to za deficitarna zanimanja.

Iz Ministarstva su podsjetili da Institut za nauku i tehnologiju iz Abu Dabija od 2013. godine nudi kandidatima iz Crne Gore da apliciraju za neki od akreditovanih master programa, a najkvalitetniji kandidati imaju mogućnost da dobiju punu stipendiju.

„Dodatno, Khalifa Univerzitet za tehnologiju ponudio je ove godine stipendije koje pokrivaju ukupne troškove školovanja za 16 studijskih programa na master nivou, u različitim oblastima inženjeringa“, kazali su iz tog resora.

Kako su naveli, tokom sastanka bilo je riječi i o organizaciji zajedničkih master i doktorskih programa tokom kojih bi studenti jedan semestar provodili u UAE, a jedan u Crnoj Gori.

„Poseban fokus bio je na razmjeni iskustava u korišćenju novih tehnologija u obrazovanju. U tom kontekstu dogovorena je posjeta crnogorske delegacije ovoj zemlji“, kaže se u saopštenju.

Šehović je kazao da je Crna Gora na putu izgradnje konkurentnog obrazovanja, kako bi produkovala kadar koji će odgovoriti uslovima međunarodnog tržišta rada.

On je istakao trenutne aktivnosti na obnavljanju informatičke opreme u školama, i one koje se sprovode sa međunarodnim partnerima kako bi se mikrobit računari obezbijedili za svaku školu u Crnoj Gori.

„Iskazana je spremnost UAE za podršku tokom procesa digitalizacije u crnogorskom obrazovnom sistemu, a razgovarano je i o mogućoj saradnji ukoliko se Crna Gora bude odlučila na uvođenje novog izbornog predmeta koji bi se ticao upravo digitalnih tehnologija“, kaže se u saopštenju.

Na sastanku je, kako se navodi, predloženo formiranje zajedničkog tima koji bi radio na realizaciji aktivnosti u oblasti prosvjete, a tema razgovora bilo je i stručno obrazovanje i rana identifikacija talentovane djece, kako bi se napravio poseban program podrške.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније