Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

19. 03. 2019. 18:13 >> 17:38

TRŽIŠTE HRANE

Simović: Istorijski prodor u poljoprivredi

Nova Direktiva o nefer trgovačkim praksama u lancu snabdijevanja hranom, koju je usvojio Evropski parlament, putokaz je i okvir i za crnogorsku poljoprivrednu politiku, ocijenio je ministar poljoprivrede i ruralnog razvoja Milutin Simović.

Prema njegovim riječima, Vlada ulaže stalne napore u pravcu sistemskog obezbjeđivanja fer uslova na tržištu hrane, s obzirom da se u otvorenoj tržišnoj utakmici poljoprivrednici susreću sa brojnim izazovima.

„To su izazovi sa kojima se susreću i evropski proizvođači. Nova Direktiva o nefer trgovačkim praksama u lancu snabdijevanja hranom je putokaz i okvir i za crnogorsku poljoprivrednu politiku“, ocijenio je Simović na današnjoj konferenciji za novinare, održanoj povodom predstavljanja rezultata IPARD like projekta bespovratne podrške.

Simović je poručio da treba iskoristiti sve mogućnosti da se ojačaju naši proizvođači i oslobode elemenata nelojalne konkurencije.

„Koristim ovu priliku da pozdravim i da čestitam Evropskom parlamentu, Evropskoj komisiji i evropskom komesaru za poljoprivredu Filu Hoganu na, slobodan sam da kažem, istorijskom prodoru – usvajanju Direktive o nefer trgovačkim praksama u lancu snabdijevanja hranom“, kazao je Simović.

Kako je kazao, ta Direktiva će biti veoma važna za dalju budućnost evropske poljoprivrede, za održavanje stabilnosti dohotka poljoprivrednih proizvođača i povećanje životnog standarda građana koji zavise od poljoprivrednih i sa njima povezanih aktivnosti.

Direktiva, kako je istakao, je putokaz i okvir i za crnogorsku poljoprivrednu politiku.

Simović je kazao da je na nivou EU ocijenjeno da su sve prisutnije nefer trgovačke prakse koje su posljednjih decenija postale usvojeni model ponašanja na tržištu poljoprivredno-prehrambenih proizvoda, koje su dovodile u nezavidan položaj poljoprivredne proizvođače i druge manje učesnike u lancu snabdijevanja hranom.

„Zbog takvog modela ponašanja proizvođači su se suočavali sa nizom problema: nemogućnost prodaje proizvoda, nemogućnost naplate dugova, predugi rokovi plaćanja i jednostrano diktiranje uslova u ugovorima, otkazivanje narudžbi kvarljivih proizvoda u kratkom roku, povraćaj neprodatih proizvoda, naplaćivanje popunjavanja polica i izlaganja roba i njihovog označavanja i drugih“, rekao je Simović.

Prema njegovim riječima, Hogan je s pravom ocijenio da je svaki lanac je onoliko jak, koliko i njegova najslabija karika.

Ključno je, kako je dodao, da ovaj novi EU propis donosi pravednije uslove poslovanja na tržištu poljoprivrednih proizvoda, da je pravičan jer ojačava glas i pregovaračku poziciju poljoprivrednih proizvođača.

„I na našem tržištu moramo ojačati tu najosjetljiviju kariku – naše proizvođače, osloboditi ih svih elemenata nelojalne konkurencije i sačuvati i osnažiti brojna radna mjesta u sektoru proizvodnje i prerade“, zaključio je Simović.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније