Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

[ Mina; Objavila: M.M ]

19. 03. 2019. 17:38 >> 18:30
2

BEZ DOGOVORA

Nova M od ponoći nedostupna na Extra TV-u i m:tel-u

Televizija Nova M, koja je ekskluzivni emiter utakmica kvalifikacija za Evropsko prvenstvo u fudbalu, naložila je Crnogorskom Telekomu i Mtel kompaniji da uklone taj kanal sa svojih platformi. Iz Nove M su saopštili da će njihov program građani u Crnoj Gori moći da prate preko operatera Telemach i Total TV.

Kako je saopšteno, uprkos naporima tih kompanija da zaštite interese svojih korisnika, dogovor sa tom televizisjkom kućom nije bilo moguće postići zbog nerealnih i neodrživih zahtjeva vezanih za uslove emitovanja. 

„Zbog toga, TV Nova M od ponoći neće biti dostupna na platformi Extra TV“, piše u saopštenju Crnogorskog telekoma.

Dodaje se da se tim povodom kompanija obratila nadležnim državnim organima, budući da bi na ovaj način Nova M, protivno javnom interesu, uskratila prenos utakmica reprezentacije za više od 60 odsto crnogorskih građana, koliko tržišta trenutno pokrivaju operatori koji moraju zatamniti taj kanal, što je suprotno Zakonu o elektronskim medijima i javnom interesu.

„Ova praksa ne postoji u drugim zemljama u regionu, gdje je ista medijska kuća nosilac prava prenosa kvalifikacionih utakmica fudbalskih reprezentacija tih zemalja“, navodi se u saopštenju. 

Iz Telekoma su podsjetili da Odlukom o listi događaja od posebnog značaja za javnost u Crnoj Gori Savjeta za elektronske medije sve utakmice crnogorske (seniorske muške) fudbalske reprezentacije, kod kuće i u gostima, utvrđene su za događaje od posebnog značaja za domaću javnost.

„Pošto TV Nova M, nažalost, ili ne prepoznaje značaj navedenih događaja za ukupnu crnogorsku javnost ili želi da iskoristi svoju poziciju na tržištu suprotno važećim propisima, apelujemo na nadležne organe da zaštite javni interes i omoguće svim građanima da u svojim domovima gledaju prenose utakmica fudbalske reprezentacije Crne Gore“, kaže se u saopštenju. 

Iz Mtela su kazali da su, uprkos maksimalnim naporima koje su uložili u pregovore, a sve u cilju zaštite interesa gradjana Crne Gore, ka njima uspostavljeni nerealni zahtjevi pod parolom "uzmi ili ostavi" u vezi nastavka emitovanje ovog TV kanala na njihovoj platformi.

„Mtel kao društveno odgovorna kompanija i kompanija, koja njeguje dobru praksu promocije i podrske nacionalnih TV emitera, obratili smo se Regulatornoj Agencije za elektronske medije (AEM) uz pojašnjenje da su ovakve odluke na štetu blizu 60 odsto građana Crne Gore i u suprotnosti su sa postojećom zakonskom regulativom“, kaže se u saopštenju te kompanije.

Ocjenjuje se da vlasnici Nova M, tim gestom iskazuju nepoštovanje prema interesima građana i reprezentacije Crne Gore, što je definisano Zakonom o elektronskim medijima, i Odlukom o događajima od posebnog značaja za javnost Crne Gore. 

„Njihovo poslovanje u regionu nije zabilježilo kršenje Zakona u ovom smislu, i u skladu sa tim apelujemo na državu i sve nadležne institucije da spriječe njihove namjere i omoguće građanima Crne Gore da nesmetano prate i podržavaju svoju reprezentaciju, bez obzira kog operatora koriste“, piše u saopštenju.

Oni su rekli da je na nadleznim organima je da sprovode Zakon i obezbijede ambijent za zdravo poslovanje i tržisnu i fer utakmicu. 

Iz Televizije Nova M saopšteno je da će biti dostupni svim građanima Crne Gore, te poručeno da su netačni navodi da će uskratiti pravo navijačima da gledaju utakmice reprezentacije Crne Gore. Kako objašnjavaju, od sjutra je na snazi samo činjenica da dva kablovska operatera neće imati pravo distibucije Nove M, a to su M-tel i Telekom.

“TV Nova M je nacionalna televizija što znači da se naš program emituje i zemaljskim signalom”, navodi se u saopštenju TV Nova M.

Пратите нас на

Коментари2

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније