Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

[ Mina; Objavila: M.M ]

18. 03. 2019. 19:03 >> 18:28
2

NUHODŽIĆ

Zajedno do društva sa nultom tolerancijom na nasilje

Borba protiv nasilja nad ženama dobila je novu dimenziju ratifikacijom Istanbulske konvencije i obavezuje na unapređenje prevencije, zakonodavnog okvira, procesuiranje počinilaca i zaštitu i podršku žrtvama, kazao je ministar unutrašnjih poslova Mevludin Nuhodžić.

On je na konferenciji „Nasilje nad ženama - primjena Istanbulske konvencije i otpor retrogradnim procesima“, koju je organizovala Ženska politička mreža u saradnji sa Vladom i UNDP, rekao da ciljevi Istanbulske konvencije zahtijevaju punu koordinaciju svih nadležnih institucija, ali i civilnog sektora i medija.

Nuhodžić je podsjetio da je Ministarstvo unutrašnjih poslova prošle godine formirao Operativni tim koji je sastavljen od predstavnika resornih ministarstava, pravosudnih organa i svih nevladinih organizacija koje se bave ovom problematikom.

Prema njegovim riječima, Operatvini tim je, razmatrajući oko 20 kompleksnih slučajeva, već postigao dobre rezultate, kroz predloge mjera, modele reagovanja i komunikaciju sa žrtvama.

Nuhodžić je pojasnio da policijski službenici postupaju shodno procedurama i smjernicama iz novog Protokola o prevenciji i zaštiti od nasilja nad ženama i nasilja u porodici, a da je poseban akcenat stavljen na procjenu rizika.

„Prošle godine policija je pratila izvršenje više od 300 zaštitnih mjera, što je za oko 30 odsto više u odnosu na prethodnu godinu, a mjere su se odnosile na udaljenje iz stana, zabranu približavanja i zabranu uznemiravanja i uhođenja“, rekao je Nuhodžić.

Kako je naglasio, ti podaci upućuju na to da su se žene osnažile da prijave nasilje i da raste njihovo povjerenje u rad policije.

Govoreći o daljim aktivnostima, Nuhodžić je naveo da je krajem prošle godine, uz podršku Kancelarije UNDP uspostavljena elektronska baza podataka za automatsku razmjenu informacija između Policije i Ministarstva rada i socijalnog staranja.

Ukazao je na važnost imperativne i neselektivne primjene odredbi Zakona o oružju koje se odnose na izdavanje odobrenja za nabavku oružja i oduzimanje oružja, što je ujedno i mjera prevencije u cilju zaštite od nasilja u porodici.

Nuhodžić je najavio i povećanja broja policijskih inspektora nadležnih za ovu oblast u Sektoru kriminalističke policije, kao i mogućnost uvođenja predmeta o nasilju na Policijskoj akademiji, te organizovanje predavanja na ovu temu za djecu školskog uzrasta.

Izražavajući podršku žrtvama nasilja i poručujući da u toj borbi imaju oslonac u državi i institucijama, Nuhodžić je zaključio da je odgovornost za stvaranje ambijenta nulte tolerancije na nasilje na cjelokupnoj društvenoj zajednici.

Пратите нас на

Коментари2

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније