Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

[ Objavila: M.M.Lj. ]

16. 03. 2019. 13:25 >> 12:56
7

VUKSANOVIĆ JAVNO POZVAO

"Srbija da pomogne protiv diskriminacije u CG"

"Neprijateljski i diskriminatorski odnos Vlade i državnih institucija Crne Gore prema srpskom narodu postao je nepodnošljiv", saopštio je predsjednik Srpskog nacionalnog savjeta Momčilo Vuksanović. Zato je taj savjet javno pozvao nadležne institucije Srbije da zvanično od Vlade Crne Gore zatraže pojašnjenja po tom pitanju.


"Oduzimajući stečeno pravo na podršku projektima za očuvanje nacionalnog, kulturnog, jezičkog i vjerskog identiteta, Vlada i državne institucije Crne Gore na najgrublji način nastavljaju proces asimilacije srpskog naroda, nadajući se da će u najkraćem vremenu, već na popisu 2021. godine, postići natpolovičnu većinu novocrnogoraca, i na taj način, kako očekuju, zaokružiti državni koncept rasrbljavanja Crne Gore", navodi Vuksanović.

On je kazao da su samo u 2018. godini državni fondovi za te namjene u Ministarstvu za ljudska i manjinska prava i Fondu za zaštitu i ostvarivanje manjinskih prava uskratili srpskim organizacijama više od pola miliona eura namjenskih sredstava za očuvanje posebnosti srpskog naroda u Crnoj Gori, koja su već skoro deset godina u kontinuitetu opredijeljivana organizacijama i pojedincima koji su se bavili očuvanjem srpskog identiteta.

"Kažnjavajući srpske organizacije zbog legitimnog i Ustavom garantovanog prava na obilježavanje nacionalnih praznika – Dana ujedinjenja Crne Gore i Srbije i obilježavanja Velike Podgoričke skupštine srpskog naroda 1918. godine, kao i pokretanja Inicijative za poništenje Odluke o priznavanju lažne države Kosovo, po svaku cijenu žele da proizvedu gašenje srpskih medija – Srpske televizije, Srpskog radija, časopisa „Srpske novine“, Srpskih elektronskih novina i Književnu zadrugu Srpskog nacionalnog savjeta, kako bi spriječili afirmaciju svojih nepočinastava kada je u pitanju srpski narod i Srbija koja ima značajan procenat svoji sunarodnika u Crnoj Gori", navodi se u saopštenju.

Ovakav vid diskriminacije, kako optužuje Vuksanović, Vlada Crne Gore ostvarila je potpuno "smišljeno" preko svojih "eksponenata u navedenim državnim institucijama".

" Ministarstvo za ljudska i manjinska prava, koje u potpunosti kontrolišu albanske partije kao koalicioni partneri aktuelne vlasti, odbilo je sve srpske – ćirilične projekte u 2018. godini, a Fond za zaštitu i ostvarivanje manjinskih prava, kojeg kontrolišu Bošnjačka stranka i Muslimani, takođe partneri aktuelne vlasti, falsifikujući formalno-prave kriterijume, odbacio je sve srpske projekte vezane za očuvanje srpskih medija koji su godinama bili najbolje ocjenjivani i najznačajniji projekti Fonda", navodi se u saopštenju.

Ogroman dio sredstava, koji su po svim kriterijumima trebali pripasti srpskim organizacijama, među sobom su, kako tvrdi Vuksanović, podijelili pojedinci i organizacije Bošnjaka, Muslimana i Albanaca.

"Značajan dio sredstava koji je trebalo pripasti srpskim organizacijama i pojedincima vraćen je 31. decembra 2018. godine u Budžet Crne Gore, kako bi sada predsjednik Vlade tim sredstvima, otetim od srpskog naroda, čašćavao vlasti svojih partnera – Bošnjaka, Albanaca i Muslimana, po lokalnim upravama. Iz navedenih razloga, srpski narod u Crnoj Gori očekuje konkretno reagovanje zvaničnih institucija Republike Srbije", zaključuje Vuksanović.

Пратите нас на

Коментари7

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније