Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

15. 03. 2019. 22:42   >>  22:14

PRIBILOVIĆ POZIVA

Mladi da se uključe u kreiranje javnih politika

Ministarka javne uprave Suzana Pribilović istakla je da će mladi kao budući aktivni građani u donošenju odluka i kreiranju javnih politika biti nosioci reformskih procesa.

Kako navode iz ISOP-a, nedjelja Partnerstva za otvorenu upravu zatvorena je posjetom JU Srednja ekonomsko-ugostiteljska škola u Baru i predavanjem "Otvorenost javne uprave u Crnoj Gori" u organizaciji NVO Institut za socijalnu i obrazovnu politiku (ISOP) u partnerstvu sa NVO Savjet za implementaciju omladinske politike i saradnji sa Ministarstvom javne uprave.

Pribilović je istakla da u svim razvijenim državama svijeta prepoznaje se potreba za reformom otvorenih vlada, kako bi bolje ispunili zahtjeve svojih građana.

Ona smatra da to nije nešto što se može postići samo od strane samih vlada, već da je važna uloga građana i civilnog društva, a u svim ovim procesima je posebno važna uloga upravo mladih.

"Cilj nam je da u ove aktivnosti što više uključimo mlade ljude, zato vas pozivamo da se uključujete, jer ćete vi kao budući aktivni građani u donošenju odluka i kreiranju javnih politika biti nosioci reformskih procesa", kazala je Pribilović.

Ona je podsjetila da je resorno ministarstvo, u cilju unapređenja online prostora za konsultacije s javnošću tokom procesa izrade politika, na portalu e-uprave unaprijedilo platformu eParticipacija, elektronski servis za javne rasprave na strateška dokumenta i zakone koje donosi Vlada Crne Gore.

"Ministarstvo javne uprave radi na unapređenju servis ePeticija, u cilju uvećanja mogućnosti građana da predlažu rješenja za funkcionisanje zajednice", dodala je Pribilović.

Izvršni direktor ISOP-a i član Operativnog tima za Partnerstvo za otvorenu upravu u oblasti povećanja odgovornosti kompanija Mitar Radonjić prisutne srednjoškolce upoznao je sa istorijatom Globalnog, nacionalnog i lokalnog Partnerstva za otvorenu upravu sa posebnim fokusom na principe i vrijednosti OGP-a, koje Crna Gora baštini od početka.

"Crna Gora je od samog stvaranja OGP Global partnerstva iskazivala interesovanje i napore, kao i OGP vrijednosti i počela aktivno da radi na implementaciji OGP principa u Crnoj Gori", rekao je Radonjić.

Radonjić je kazao da je cilj globalne inicijative Partnerstvo za otvorenu upravu (OGP) da kroz konkretne inicijative promoviše transparentnost, inkluzivnosti i otvorenosti, te osnaže građane, bore se protiv korupcije i iskoriste nove tehnologije za jačanje upravljanja.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније