Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

15. 03. 2019. 20:15   >>  19:39

DAN POTROŠAČA

Informisanost najbolja zaštita od nepoštenih trgovaca

Svjetski je dan zaštite potrošača. Iako su crnogorski zakoni usklađeni sa evropskim, potrošači nijesu najbolje upoznati sa svojim pravima, a upravo je bolja informisanost kupaca najbolja zaštita.

Bilo da plaćate gotovinom ili ili kreditnom karticom svaka roba mora da se dobro pregleda. No, ako vam  kupovina upropasti dan,  valja znati potrošačka prava.

Nezadovoljnim kupcima prva adresa najčešće je Centar za zaštitu potrošača gdje dnevno stigne do 20 žalbi. Podsjecaju na osnovno pravo na prigovor trgovcu.

Potrošači mogu napisati prigovor u pisanoj formi i uputiti ga trgovcu, koji ima 8 dana da odgovori i nakon toga se može zatražiti vršenje inspekcijskog nadzora u slučaju da trgovac odbije prigovor ili ne odgovori, ili se traži zaštita kod nadleznog drugostepenog organa”, objašnjava Jasna Božović iz Centra za zaštitu potrošača.

Imate pravo na oznake sa većim slovima na hrani, posebno istaknutim alergenim sastojcima, istaknute cijene prije i poslije sniženja, ali i pravo na vraćanje robe kupljene putem interneta u roku od 14 dana.

Bili svjesni toga ili ne prava potrošača se krše  svakodnevno.

“Često imamo akcije, ali nije ista stvar na akciji tamo gdje stoji popust i na kasi”, kaže jedan od anketiranih.

“Telefonskim provajderima se džaba žališ, uvjek su oni u pravu nikad mi.”

“U svijetu je normalna stvar da se vrati roba i dobije novac, kod nas to nije praksa, eventualno da dobijete drugu robu za isti novac”, kažu anketirani građani.

Ako pišete prigovor ne morate da ostavljate lične podatke ukoliko to od vas zahtijeva trgovac.

 “Prilikom podnosenja prigovora potrošač nije obavezan i ne smije da daje podatke lične. Dovoljno je da ostavi kontakt telefon, ime i prezime. Svi ostali podaci nisu relevatni. Kad kupujemo peglu ne kupujemo sa ličnom kartom”, kaže Jovo Rabrenović iz Direktorata za zaštitu potrošača.

O probelmu se ne smije ćutati. Nakon uložene žalbe nepoštene prakse se najčešće mijenjaju. Tako da samo jedan nezadovoljan potrošač može zaštititi i sve one koji o problemu ćute.

Marija Radulović, TVCG

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније