Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

Objavila: M.L.B. [ Mina ]

14. 03. 2019. 23:22 >> 22:48

IMCG

Izazovi u zabrani prikrivenog reklamiranja

U primjeni etičkih standarda o zabrani prikrivenog reklamiranja postoje izazovi, a reakcije samoregulatornih organa u vezi sa tim principom rijetke su ili skoro da ih nema, pokazuje istraživanje koje je sproveo Institut za medije Crne Gore (IMCG).

 

IMCG predstaviće sjutra mini istraživanje „Primjena etičkih standarda o zabrani prikrivenog reklamiranja u medijima“u EU info centru u Podgorici.

Oni su saopštili da su samo u toku sedmice u kojoj je sproveden monitoring vodećih medija u Crnoj Gori registrovane u prosjeku tri objave dnevno, koje sadrže neku vrstu reklamiranog sadržaja, a da kao takvi nijesu jasno označeni.

“Istraživanje je pokazalo da u primjeni etičkih standarda o zabrani prikrivenog reklamiranja postoje izazovi i pored činjenice da su reakcije samoregulatornih organa u vezi sa ovim principom rijetke ili gotovo da ih nema”, kaže se u saopštenju.

Kako se navodi, drugi aspekt izazova je jasno označavanje reklamnih sadržaja kao takvih, jer je monitoringom medija uočeno da čak i kod plaćenih reklamnih sadržaja oznaka i format su takvi da bi publiku mogli da dovedu u zabludu.

“U fokusu ovog rada je identifikovanje takvih formata i sadržaja u medijima u Crnoj Gori koji bi se po svojim karakteristikama mogli smatrati spornima sa stanovišta etičkih načela o razgraničenju informativnih i marketinških poruka”, dodaje se u saopštenju.

Istraživanje je zasnovano na monitoringu medija u Crnoj Gori, inervjuima sa urednicima, novinarima i stručnjacima za marketing i na uporednim iskustvima zemalja iz okruženja.

Ono je dio projekta “Respekt za podizanje etičkih standarda u medijima i povjerenja građana u etičke medije”, koji realizuje IMCG, sa Mirovnim institutom iz Ljubljane i Mrežom za etičko novinarstvo iz Londona, uz podršku Evropske unije i Ministarstva javne uprave.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније