Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

[ Objavila: M.M.Lj. ]

14. 03. 2019. 18:26 >> 17:50

OKRUGLI STO

Otvorenim podacima do transparentnije Vlade

Potencijal podataka, čiji se obim svakodnevno povećava, i njihova jednostavna dostupnost i mogućnost ponovnog korišćenja, izuzetno su važni za efikasnost i transparentnost rada Vlade i svih organa uprave, saopšteno je za okruglim stolom “Objavljivanje podataka u otvorenom formatu”.

 

Da su podaci su “nafta”, odnosno najvredniji resurs 21. vijeka”, saopšteno je za okruglim stolom, koji je održan u okviru Nedjelje Partnerstva za otvorenu upravu, “Globalni poziv na akciju - uprava u službi građana” u organizaciji Ministarstva javne uprave i UNDP-a.

Državni sekretar u Ministarstvu javne uprave Dejan Abazović kazao je da informacije pokreću društvo i podstiču kreativnost u svakoj oblasti, bilo da je to privreda, ekonomija, turizam, kultura, nauka.

“Otvaranjem podataka mnogo brže i lakše će se dobiti odgovori na brojna pitanja pitanja: gdje i koliko se troši, koliko se zagađuje i dr. Potencijal podataka, čiji se obim, svakodnevno povećava, i njihova jednostavna dostupnost i mogućnost korišćenja za ponovnu upotrebu, imaju izuzetnu važnost za efikasnost i transparentnost rada Vlade i svih organa uprave”, kazao je Abazović.

Objasnio je da je Portal otvorenih podataka www.data.gov.me uspostavljen, poštujući principe otvorenih podataka na osnovu Međunarodne povelje o otvorenim podacima iz 2015. godine.

“Uspostavljanjem ovog portala stvoreni su uslovi za otvaranje podataka organa javne uprave, što doprinosi unapređenju transparentnosti, dostupnosti, efikasnosti u radu Vlade i organa javne uprave”, kazao je Abazović.

Načelnica Direkcije za interoperabilnost registara i normativne poslove Bojana Bajić, kazala je da su otvoreni podaci – digitalni podaci dostupni na internetu koji se mogu slobodno upotrijebiti i koji se u otvorenom i mašinski čitljivom formatu mogu ponovo koristiti.

 

 “Cilj je da se što više podataka objavi proaktivno na portalima javne uprave, odnosno Portalu otvorenih podataka, kako bi se povećala transparentnost rada javne uprave i smanjila potreba za podnošenjem zahtjeva za podacima koji su već dostupni”, rekla je Bajić.

Ona je kazala da portal otvorenih podataka od marta funkcioniše u testnoj fazi, a njegova implementacija počela je u avgustu, zaokruživanjem normativnog okvira za objavljivanje podataka u otvorenom formatu. Trenutno je na portalu dostupno 55 setova podataka, s tendencijom stalnog povećavanja broja. Ona je pojasnila da je Ministarstvo javne uprave nadležno za uspostavljanje ovog portala i pruža administrativno-tehničku podršku funkcionisanju, dok je obaveza objavljivanja podataka u otvorenom formatu, shodno Zakonu o slobodnom pristupu informacijama, na organima javne uprave.

“Kazala je da cilj otvaranja podataka, pored unapređenja demokratije i doprinosa transparentnosti rada Vlade, i da se poveća ekonomski razvoj države i stvori dodatna vrijednost, odnosno da se pruži mogućnost malim i srednjim preduzećima, startup kompanijama, programerima da imaju svoj interes u kreiranju aplikativnih rješenja za obradu podataka koje generiše javna uprava obrade”, navodi se u saopštenju MJU.

Šef sektora za demokratsko upravljanje i sektora za ekonomiju i zaštitu životne sredine u Programu Ujedinjenih nacija za razvoj (UNDP), Tomica Paović, kazao je da otvoreni podaci odgovaraju na razna ekonomska i politička pitanja i da se njihovom otvorenošću postiže veća transparentnost javnih politika i učešće građana.  

„Mnogi projekti koje UNDP sprovodi u Crnoj Gori u partnerstvu sa državnim institucijama koristeći informacione tehnologije upravo imaju za krajnji cilj postizanje veće efektivnosti, efikasnosti i transparentnosti institucija, jer mirna i inkluzivna društva ne mogu postojati bez njih“ – kazao je Paović.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније