Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

[ Objavila: M.M.Lj. ]

12. 03. 2019. 18:34 >> 17:59
1

ZAKLJUČAK KONFERENCIJE

Obrazovanjem i saradnjom protiv lažnih vijesti

Protiv širenja lažnih vijesti neophodno se boriti saradnjom strateških partnera, a naročito je značajna vještina mladih novinara i nezavisnih medija, kazala je ambasadorka Sjedinjenih Američkih Država u Crnoj Gori Džudi Rajzing Rajnke.

 

To je saopštila na konferenciji “Istina u doba dezinformisanja; Koliko smo ranjivi i kako se borimo?” koju je organizovao Atlantski savez Crne Gore.

Predsjednik Atlantskog saveza Crne Gore Savo Kentera je u uvodnom izlaganju istakao da je otvorenost demokratskih društava postala ujedno i njihova najslabija tačka u savremenom hibridnom ratu, koju Rusija vrlo otvoreno iskorišćava kako bi ih podrivala iznutra, unoseći haos i destabilizaciju.

“Zapadni Balkan se nesumnjivo nalazi u sferi interesa Ruske Federacije i ta je zemlja svojim aktivnostima i kampanjama dezinformisanja nastojala i još uvijek nastoji da destabilizuje ovaj region na način što će podrivati njihove demokratske napore, naravno ne svih već samo onih koje se zalažu za jačanje demokratije,“ navodi se u saopštenju.

 On je naveo da je intezitet kojim se šire lažne informacije nevjerovatan i da se  ulaganjem u kadar i obrazovanje mogu spriječiti dalje prijetnje koje donose dezinformacije.

Ambasadorka Sjedinjenih Američkih Država u Crnoj Gori Džudi Rajzing Rajnke govorila je o neophodnosti saradnje među saveznicima u borbi protiv širenja lažnih vijesti i naglasila značaj vještina mladih novinara i nezavisnih medija.ž

“Takođe, istakla je da javnost zaslužuje da bude svjesna i da je treba zaštiti od malignih uticaja. SAD će u borbi protiv dezinformacija, čiji je cilj izazivanje nestabilnosti uvijek stajati uz Crnu Goru i prijatelje u regionu, pružanjem alata i resursa nadajući se da će tako osnažiti same ljude u Crnoj Gore koji teže demokratiji i miru”, poručila je ona.

U okviru konferencije održane su dvije panel diskusije na temu iskustava, naučenih lekcija i značaja strateških partnerstava u borbi protiv dezinformisanja, kao i medijske pismenosti kao pokretača društvene otpornosti na prijetnje koje donosi dezinformisanje imale su za cilj podizanje nivoa svijesti o fenomenu lažnih vijesti koji je sve više prisutan kako u Crnoj Gori, tako i u cijelom svijetu.

Na prvom panelu Milan Jovanović iz Atlantskog saveza Crne Gore je predstavio rad i ulogu Digitalnog forenzičkog centra u prepoznavanju i razotkrivanju lažnih vijesti i jačanju medijske pismenosti društva.

Direktor britanskog Instituta za državništvo Kris Doneli govorivši o oružjima protiv ovog globalnog fenomena, istakao je kako osnivanje Digitalnog forenzičkog centra predstavlja dobar primjer kako jedna mala zemlja može da doprinese NATO i Evropskoj Uniji.

“Na globalnoj pozornici, ključni igrači pokušavaju na različite načine da ostvare svoje geopolitičke ciljeve, a Rusija nije jedina koja koristi hibridni rat kao sredstvo da dođe do tog cilja”, naglasio je on.

Na drugom panelu posvećenom medijskoj pismenosti kao strateški najvažnijem mehanizmu u cilju podizanja nivoa obrazovanja javnosti, govorila je  profesorka književnosti Božena Jelušić koja je istakla da  da bi mediji bili dobri moraju imati dobru publiku. On je  kazala da je crnogorska javnost suočena sa nevoljom zato što su konzumenti skloni manipulacijama, i da su čak spremni oprostiti laž onom mediju kojem oni vjeruju.

“Programski direktor Nezavisnog Dnevnika Vijesti Mihailo Jovović smatra da je kritičko mišljenje od ključne važnosti za medijsku pismenost, ali da ga je vrlo malo i u Crnoj Gori i u regionu. Prema njegovim riječima glavna krivica je u obrazovnom sistemu.

Glavni urednik lista Pobjeda, Draško Đuranović podijelio je svoja iskustva iz prakse kazavši da je internet promijenio etiku u novinarstvu i da se najveća manipulacija ostvaruje kroz senzacionalističke naslove i ako se isti ne slažu sa sadržajem samog teksta. On je dodao da mediji mogu da igraju važnu ulogu, ali veoma teško na ovako malom tržištu.

Пратите нас на

Коментари1

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније