Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

[ Objavila: M.M.Lj. ]

12. 03. 2019. 19:14 >> 18:39

ANALIZA MINISTARSTVA

Opštine da rade više na međusobnoj saradnji

Svega tri crnogorske opštine, u strateškim planovima razvoja prepoznaju međuopštinsku saradnju kao jedan od mehanizama za podsticanje razvoja, pokazala je analiza Ministarstva javne uprave I UNDP-a.

Na sastanku je saopšteno da se to mora  promijeniti I da u tome moraju učestvovati državni organi, opštine i Zajednice opština Crne Gore. 

Prezentaciju Analize o mogućim oblicima međuopštinske saradnje u Crnoj Gori organizovali su MJU I UNDP, a učestvovali su predstavnici opština, Ministarstva javne uprave, finansija, ekonomije, Zajednice opština Crne Gore, kao i NVO sektor.

Državni seketar u Ministarstvu javne uprave Goran Jovetić ukazao je na značaj međuopštinske saradnje kao važnog mehanizma reforme javne uprave.

 „Istakao je i važnost učešća svih aktera u stvaranju boljih uslova za međuopštinsku saradnju u Crnoj Gori, odnosno učešća državnih organa, opština i Zajednice opštine Crne Gore”, navodi se u saopštenju MJU.

U cilju izrade analize, sprovedene su aktivnosti koje se odnose na analizu zakonskog, strateškog i planskog okvira u Crnoj Gori, te analizu primjera dobre međunarodne prakse, dubinski intervjui sa predstavnicima 10 manjih opština (do 10.000 stanovnika), indirektno anketiranje otvorenog tipa predstavnika svih lokalnih samouprava, kombinovani dubinski intervjui i indirektno anketiranje predstavnika relevantnih institucija na nacionalnom nivou.

“Ključni nalazi Analize međuopštinske saradnje, koje su predstavile autorke, Tatijana Pavlović – Križanić i Budimka Golubović,  ukazuju da novi zakonski i starteški dokumenti upućuju JLS da koriste međuopštinsku saradnju.   Analiza je pokazala da MOS nije dovoljno prepoznat u strateškom planiranju JLS, odnosno da svega tri jedinice lokalne samouprave, u strateškim planovima  razvoja prepoznaju mehanizam međuopštinske saradnje kao jedan od mehanizama za podsticanje razvoja. Istovremeno, konstatovano je da model privatno-javnog partnerstva kao koncept saradnje opština sa privatnim sektorom može posticajno djelovati i na unapređenje  ovog mehanizma”, navodi se u saopštenju.

Predstavnici Opštine Berane, Mojkovac i Nikšić govorili su dobrim primjerima međuopštinske saradnje u Crnoj Gori.

“Darko Stojanović iz Opštine Berane predstavio projekat Regionalnog biznis centra, kao primjer dobre međuopštinske saradnje, čija je misija da pomogne stvaranju povoljnijeg okruženja za ekonomski razvoj malih i srednjih preduzeća u sjeveroistočnom regionu Crne Gore, a i o koristima međuopštinske saradnje u uspostavljanju azila za napuštene životinje”, saopšteno je iz MJU.

 Milica Ristić iz Opštine Mojkovac, govorila je projektu Sinjajevina, čiji je cilj kreiranje uslova za održivi socio ekonomski razvoj ovog područja, dok je glavni gradski arhitekta u Opštini Nikšić Nejbojša Adžić, govorio  o radu službe glavnog gradskog arhitekte, uz poruku da u oblasti arhitekture i prostornog planiranja u cilju unapređenja života građana, uvijek ima prostora za MOS.

“Državni sekretar, Goran Jovetić, poručio je da prezentovani primjeri dobre međuopštinske saradnje ukazuju na mogućnost jačanja ovog modela saradnje”,navodi se u saopštenju.

Izrada ove Analize je predviđena Akcionim planom za sprovođenje Strategije reforme javne uprave u Crnoj Gori 2016-2020. i organizovana u okviru projekta “Podrška uspostavljanju transparentne i efikasne javne uprave na usluzi građanima” koji finansira Evropska unija, a sprovodi UNDP u saradnji sa Ministarstvom javne uprave.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније