Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

[ Mina, objavila B.B. ]

12. 03. 2019. 14:11   >>  13:38

ULOGA MEDIJA

Kvalitetno novinarstvo neophodno u izbornom procesu

Kvalitetno novinarstvo neophodno je u toku izbornog procesa, a da bi se to osiguralo potreban je snažan i nezavisan regulator, poručio je slovački ekspert za medije Rastislav Kužel, tokom prezentacije "Uloga medija u izbornom procesu".

Kužel je, tokom prezentacije "Uloga medija u izbornom procesu" u Skupštini, rekao da je monitoring medija važno sredstvo za njihovo regulisanje tokom izbora, i da je to stalna preporuka Organizacije za evropsku bezbjednost i saradnju (OEBS) i Kancelarije za demokratske institucije i ljudska prava (ODIHR)

Prema njegovim riječima, izbori su uvijek neka vrsta provjere i testa mogućnosti medija da se odupru pritisku.

Kako je dodao, danas ne postoji problem sa nedostatkom informacija, ali su potrebni profesionalni novinari koji će pomoći građanima da se snađu u tom "moru informacija koje dolaze sa svih strana".

Odgovorni mediji, kazao je Kužel, uvijek moraju da imaju pouzdane izvore i informacije, koje kao takve prestavljaju osnov za njihovo izvještavanje.

On smatra da bi regulator mogao da uveća kredibilnost ukoliko se bavi monitoringom medija tokom izbornog procesa.

Kužel je kazao da je monitoring medija koristan i kada regulator određuje da li je određena sankcija srazmjerna prekršaju, jer on pruža informacije za duži period.

Kako je ocijenio, najvažnije je naći ravnotežu između uređivačke nezavisnosti i potrebe za određenim pravilima i propisima.

Kužel je rekao da osobe koje rade u regulatornom tijelu treba da razumiju kako mediji funkcionišu, kako se donose uređivačke odluke, i da osjete koja su ograničenja i šta su povrede koje treba kazniti.

On smatra da samoregulacija ne funkcioniše u zemljama koje još razvijaju demokratske institucije.

Kužel je podsjetio na djelove izvještaja OEBS-a i ODIHR-a iz 2016. i prošle godine, prema kojima je raznoliko medijsko okruženje i dalje politički polarizovano, a ne postoji tijelo koji ima kapaciteta da vrši totalni monitoring medija.

Izborni period je, kako je naveo, osjetljiv period, a političke manifestacije trebalo bi da budu pokrivene na izbalansiran način.

Komentarišući uticaj društvenih mreža na izborni proces, Kužel je kazao da očekuje da će biti osigurano da one imaju više pozitivnih efekata.

Rješenje bi, smatra on, bilo zakonodavstvo koje reguliše tu oblast, ali je to veliki izazov, jer su društvene mreže većinom globalni akteri.

Predsjednik Skupštine Ivan Brajović kazao je da mediji ako žele atribut objektivnosti ne treba da zagovaraju i ohrabruju vaninstitucionalno djelovanje, na teme koje moraju da budu razmatrane isključivo u okviru institucija.

Prema njegovim riječima, uloga medija u izbornom procesu predstavlja značajnu kariku ukupnog ambijenta u kome se sprovode izbori, počev od stvaranja mogućnosti da politički akteri predstave sebe i programe, suoče statvove i otvore debate, do toga da građanin bolje prepozna kome će dati svoje povjerenje.

Brajović je rekao da parlamentarna većina u kontinuitetu pokazuje spremnost da poboljša izborno zakonodavstvo i sveukupni izborni ambijent, koristeći preporuke međunarodnih posmatračkih misija.

"Niko ne može da spori da su svaki održani izbori bili bolje organizovani nego prethodni", naveo je Brajović.

On je podsjetio da je Skupština formirala Odbor za dalju reformu izbornog i drugog zakonodavstva, a značajno mjesto u njegovoj agendi imaju i mediji.

Brajović smatra da je potrebno dodatno ohrabriti ulogu medija, kao i da oni ne treba da budu u ulozi političkih faktora i kreatora poželjnih političkih opcija.

Prema njegovim riječima, mediji koji najviše krše elementarno načelo profesionalizma pokazuju najveću zabrinutost za rad Javnog servisa.

"Mi treba da pokažemo najveću zabrinutost za rad Javnog servisa, jer ga finansiramo iz budžeta, sa duplo više sredstava nego što finasiramo Skupštinu. To valjda pokazuje našu brigu o tome i našu želju da Javni servis bude nezavisan", dodao je Brajović.

Ambasador Slovačke u Podgorici Roman Hloben, kazao je da mediji, zajedno sa socijalnim mrežama, predstavljaju najjače komunikativno oružje i da značajno utiču na odlučivanje građana i njihov svakodnevni život.

Kako je naveo, u prošlosti je bilo manje informacija, a danas se ta situacija mnogo promijenila, iako ne postoji uvijek dovoljno kapaciteta da dolazeće informacije pravilno budu obrađene i procijenjene.

"Društveni nalog svih nas je da se u medijskoj dimenziji uspostavi kakav takav red, da ne može svako da piše kad hoće, šta i kako hoće, i to bez vjerodostojnog izvora", poručio je Hloben.

Crna Gora, smatra on, može biti ponosna na nivo novinarstva, ali uvijek ima prostora za poboljšanje.

Šefica misije OEBS-a, Mariz Davije, kazala je da su pravični i slobodni mediji ključ demokratije, kao i da moraju da učine dodatne napore kako bi građani imali nepristrasnu sliku društva u kome žive.

Sve to kako je navela, još je važnije u izbornom procesu, jer akteri zaslužuju fer izvještavanje.

Predstavnik ODIHR-a Vladimir Misev, podsjetio je da je prioritetna preporuka te organizacije sveobuhvatna reforma zakonodavstva, kako bi svi akteri bili uključeni, kao i mišljenje relevantnih institucija.

Mediji bi, smatra on, trebalo da prisustvuju sastancima izbornih odbora.

Preporuke u vezi sa medijima, kako je dodao, odnose se na sigurnost novinara, nezavisnost javnog emitera, kao i članova Agencije za elektronske medije.

On je poručio da će ODIHR pomoći vlastima u sprovođenju tih reformi.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније