Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

[ Objavio: I. P. ]

12. 03. 2019. 13:30 >> 17:58
1

GRUPA NVO TRAŽI

Vlada da povuče predložene izmjene Zakona o tajnosti podataka

Grupa od 25 nevladinih organizacija zatražila je od Vlade Crne Gore da povuče predložene izmjene Zakona o tajnosti podataka.

 

"Pozivamo Vladu Crne Gore da povuče Predlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o tajnosti podataka iz procedure, organizuje javnu raspravu i uskladi taj dokument sa međunarodnim standardima", navodi se u zajedničkom saopštenju 25 nevladinih organizacija, koje smatraju da predložene izmjene nijesu u skladu sa međunarodnim standardima.

Tim Predlogom, koji je Vlada usvojila prošle nedelje, bez bilo kakve javne ili stručne rasprave, predviđeno je uvođenje novog osnova za proglašavanje podataka tajnim, što, kako ocjenjuju ove NVO, nije u skladu ni sa Ustavom, a ni sa međunarodnim ugovorima koji obavezuju Crnu Goru, uključujući član 19, stav 3 Međunarodnog pakta o građanskim i političkim pravima i član 10, stav 2 Evropske konvencije o ljudskim pravima, kao i član 3 Konvencija Savjeta Evrope o pristupu zvaničnim dokumentima. 

Ukoliko bi Predlog Vlade bio usvojen, to bi, navode oni, izuzetno negativno uticalo na rad medija i civilnog društva, i maltene onemogućilo novinare i NVO da otkrivaju korupciju i druga kršenja zakona, ali i da prate sprovođenje raznih vladinih politika i obaveza iz procesa evropskih integracija.

"Podsjećamo da su i Evropska komisija u izvještajima o Crnoj Gori, ali i Evropski parlament u svojim Rezolucijama, više puta pozvali Vladu Crne Gore da poveća transparentnost svog rada i omogući javnosti pristup informacijama. Ovakav Predlog zakona koji je usvojila Vlada je suprotan tim preporukama i predstavlja ogroman korak unazad", navode iz ovih NVO.

Poziv su Vladi Crne Gore uputili Mreža za afirmaciju NVO sektora (MANS), NVO Banka hrane, Akcija za ljudska prava - HRA, Institut alternativa - IA, Centar za građansko obrazovanje - CGO, Centar za monitoring i istraživanje – CEMI, Centar za demokratsku tranziciju - CDT, Građanska alijansa - GA, Inicijativa mladih za ljudska prava - YIHR, Centar za demokratiju i ljudska prava - CEDEM, Centar za razvoj nevladinih organizacija - CRNVO, Centar za istrazivacko novinarstvo Crne Gore - CIN-CG, Društvo profesionalnih novinara Crne Gore, NVO 35 mm, Media centar, Naša akcija, Ekološki pokret Ozon, Centar za zastitu ptica - CZIP, Green Home, Expeditio, Breznica, Eko - tim, Anima, Udruženje mladih sa hendikepom Crne Gore - UMHCG, Novi Horizont i Stečajci u Crnoj Gori.

Пратите нас на

Коментари1

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније