Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

[ Objavila: M.M ]

09. 03. 2019. 10:28 >> 10:57

IZMJENE ZAKONA

Upravni odbor baviće se finansijama RTCG-a

Ukoliko budu usvojene nove izmjene Zakona o nacionalnom javnom emiteru RTCG, finansijskim poslovanjem baviće se novi institut - Upravni odbor, saopštio je u emisiji "Živa istina" ministar kulture Aleksandar Bogdanović.

"Te izmjene predviđaju razdvajanje dijela programskog sadržaja od finansijskog dijela. Savjet se neće baviti novcem, kako je to bilo do sada, već Upravni odbor", rekao je Bogdanović.

On smatra da je sasvim logično da ljudi iz struke sjede u budućem Upravnom odboru i da se oni bave finansijama.

"Nije logično da jedan umjetnik vodi računa o nadzoru finansijkog upravljanja, pogotovo ako uzmemo u obzir Ugovor koji smo potpisali, prošle godine, o pružanju usluga između Vlade i RTCG od 40 miliona eura i plus šest miliona za digitalizaciju", istakao je Bogdanović.

Bogdanović je saopštio da će Upravni odbor imati pet članova, dodaje i da je to standard i komparativna praksa u zemljama regiona.

"Sredstva koja će se izdvojiti za Upravni odbor, biće mnogo manja u odnosu na ulogu i značaj uloge tog odbora", istakao je Bogdanović.

Upitan kakvu će ulogu imati Agencija za elektronske medije u izboru članova Savjeta, Bogdanović  kaže da će biti kao i do sada. Parlament će donositi konačnu odluku o izboru članova Savjeta.

"Utvrđuje se konačna lista sa svim kandidatima. Parlament će impute dobiti od strane nadležnog odbora, dok će uloga nezavisnog regulatora biti u dijelu kontrole čitavog izbornog procesa i transparentnosti. Ključno je i da će oni davati stručni nalaz o onim kandidatima za koje je podnešeno više odvojenih prijedloga. To će se događati obično u onim situacijama kod izbora nvo kandidata. Oni će dakle obavljati intervjue i na osnovu stručnih kompetencija davati stručni nalaz," rekao je Bogdanović.

Bogdanović je istakao da je posljednjiom revizijom Zakona umanjen jedan član ispred nevladinih organizacija.

"Ministarstvo je tokom javne rasprave dobijalo prijedloge da poveća taj broj i to smo odbacili. To postoji i kod drugih regulatora. U svakom slučaju, kroz novo zakonsko rješenje treba revidirati i prilagoditi komparativnim praksama u regionu. Ubuduće taj vrhovni kriterijum neće biti broj nevladinih organizacija koje će vas predložiti, već ćemo se isključivo rukovoditi profesionalnim i stručnim kompetencijama koje će se primarno ocjenjivati prilikom odabira kandidata ispred nevladinih organizacija, i to je jako bitno," rekao je Bogdanović.

Bogdanović je, komentarišući način uređivanja u Javnom servisu i to što Zakon Savjetu Javnog servisa izričito zabranjuuje da se bavi uređivačkom politikom, rekao da se pojedini članovi Savjeta bave pojedinim pitanjima koja im ne pripadaju. 

"Menadžment treba da sankcioniše takvo ponašanje i pojedina kršenja odredbi zakona. Mi smo novim zakonom dodatno snažili principe uređivačke politike i operativne autonomije. Važno je da primijenimo sve profesionalne standarde koji će se zasnivati na pravima i slobode izražavanja i slobode govora. Saglasan sam da je bilo prilike da vidimo, ranijih godina, da su se pojedi članovi Savjeta bavili onim što im ne pripada, ali je Menadžment trebalo da sankcioniše kršenje zakona," jasan je Bogdanović.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније