Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

[ Mina; Objavila: M.M ]

08. 03. 2019. 18:21   >>  17:56

NEĆE TOLERISATI NASILJE

Korisnik metadonskog programa napao medicinsku sestru

Dom zdravlja Podgorica (DZP) i Klinicki centar Crne Gore (KCCG) poručili su da neće tolerisati fizičko i svako drugo nasilje prema zaposlenima u tim zdravstvenim ustanovama.

Oni su podsjetili da je medicinska sestra L.S. u Metadonskom centru, u zdravstvenom objektu DZP na Koniku, danas napadnuta verbalno, a potom i fizički od pacijenta - korisnika Metadonskog programa.

U Zajedničkom saopštenju DZP i KCCG navodi se da je L.S. zadobila je ozbiljne tjelesne povrede, nakon čega joj je ukazana ljekarska pomoć.

„Pacijent, ničim izazvan, nakon verbalnog sukoba, nasrnuo je na medicinsku sestru i zadao joj više težih udaraca u predjelu gornjih ekstremiteta“, kaže se u saopštenju.

Dodaje se da je brzom i efikasnom intervencijom policije napadač priveden u Centar bezbjednosti Podgorica, i da će DZP protiv njega podnijeti krivičnu prijavu.

„DZP i KCCG, kao krovne zdravstvene institucije, zbog sve učestalijeg napada na zdravstvene radnike najoštrije osuđuju svaki oblik nasilja nad zdravstvenim radnicima, koji svoj posao savjesno obavljaju“, kaže se u saopštenju.

To, kako se navodi, nije prvi put da pacijenti ugrožavaju bezbijednost i živote zdravstvenih radnika.

„Zato upozoravamo i opominjemo da nećemo tolerisati fizičko i svako drugo nasilje prema ustanovi i svim zaposlenima“, poručili su iz DZP i KCCG.

Nedopustivo je, kako su naveli, da su zdravstveni radnici, koji obavljaju izuzetno težak i odgovoran posao, gotovo svakodnevno izloženi napadima, uvredama i fizičkim nasrtajima nesavjesnih pojedinaca, što ukazuje na njihov nezavidan bezbjedosnosni položaj na njihovim radnim mjestima.

„Budući da se ovakvi incidenti sve češće događaju i da smo svjedoci nepoštovanja naše izuzetno teške i odgovorne profesije, očekujemo da će nadležne institucije preduzeti sve zakonom raspoložive mjere kako bi zaštitili lični i profesionalni dignitet i obezbijedili sigurnost na radnom mjestu svih zaposlenih u zdravstvenom sistemu Crne Gore“, navodi se u saopštenju.

Iz DZP i KCCG su naglasili da će se kategorično i odlučno boriti da svi zdravstveni radnici budu zaštićeni u svakom smislu, da se te nemile scene ne dešavaju ni u jednoj zdravstvenoj ustanovi, i da se zdravstvenim radnicima omogući da dostojanstveno i profesionalno obavljaju svoj posao, za dobrobit svih građana.

„Takođe svjedocimo smo da je više ljekara DZP i KCCG u proteklih par godina u više navrata bilo meta napada neodgovornih pojedinaca, čime štete i svim drugim građanima, jer ometaju i ugrožavaju pružanje zdravstvene zaštite“, kaže se u saopštenju.

Navodi se da je o najnovijem incidentu obaviješteno je Ministarstvo zdravlja.

„A DZP i KCCG su dobili punu podršku za predložene mjere na zaštiti integriteta zaposlenih i čitavih ustanova“, zaključuje se u saopštenju.

 

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније