Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

[ Objavila: M.M.Lj. ]

07. 03. 2019. 20:27   >>  20:02

DEMOKRATE BARA

"Nastavićemo da pitamo o DUP-u Topolica III"

Klub odbornika Demokrata u SO Bar nastaviće da pita Vladu kako je moguće da se u roku od samo nekoliko mjeseci iste katastarske parcele u Baru procjene različito, i zbog čega postoji toliko odstupanje u cijeni, s obzirom na to da se radi o parcelama koje se nalaze jedna do druge, navodi se u saopštenju.

 

Kako objašnjavaju Demokrate, Vlada Crne Gore, na sjednici 14. februara 2019. godine donosi zaključke kojim prihvata predlog Ministarstva finansija i istovremeno daje saglasnost za prodaju nepokretnosti, sa investicionim ulaganjima, u svojini Crne Gore – Urbanističke parcele UP 2, u zoni „A“, blok 2, u zahvatu DUP-a „Topolica III“ – izmjene i dopune, u Opštini Bar, nakon donošenja Odluke Skupštine opštine Bar o prenosu ovlašćenja.

“Kako vidimo, na osnovu predloga Ministarstva finansija, prvi postupak prodaje nekoliko katastarskih parcela na pomenutoj urbanističkoj parceli, koji je započet nakon što se Ministarstvu finansija obratilo privredno društvo „Soho gradnja“ d.o.o. iz Bara radi gradnje hotela sa pet zvjezdica, nije sproveden do kraja, jer se ministarstvu 22.10.2018. godine zahtjevom obraća Opština Bar, kojim traži saglasnost Vlade za prodaju više katastarskih parcela kojima raspolaže Opština, a koje se nalaze na ostatku Urbanističke parcele u zoni „A“, blok 2. Opština Bar dostavlja i Nacrt odluke o prodaji građevinskog zemljišta, površine 12.715 m2, po početnoj cijeni od 340,00 e/m2”, navodi se u saopštenju.

Nakon dostavljanja dokumentacije, kako je utvrđeno da katastarske parcele, koje su bile predmet javnog poziva Ministarstva finansija i katastarske parcele iz zahtjeva Opštine Bar, zajedno čine pomenutu Urbanističku parcelu, Ministarstvo finansija obustavlja postupak prodaje navedenih nepokretnosti da bi, kako navode „u saradnji sa Opštinom Bar zajednički sproveli postupak valorizacije predmetne urbanističke parcele UP2, putem prikupljanja ponuda odnosno tendera“.

“Nadalje, resorno ministarstvo navodi da imajući u vidu razlike u vrijednostima nepokretnosti kojima raspolaže Vlada (92,00e/m2) i nepokretnosti kojima raspolaže Opština Bar (340,00 e/m2), te kako je vrijednost zemljišta na ovoj urbanističkoj parceli procijenjena od strane Uprave za nekretnine u iznosu od 410,00 e/m2, ministarstvo angažuje privatno društvo (ime u dopisu) da još jednom izvrši procjenu vrijednosti predmetnih nepokretnosti, što ono i čini u svom izvještaju u iznosu od 128 do 157 e/m2. Upravo cifra od 128 e/m2 predstavljaće početnu cijenu na tenderu koji je pripremila međuresorna komisija, koja je u međuvremenu formirana”, navodi barske Demoktrate.

Međutim, da bi došlo do prodaje, SO Bar treba da donese odluku o prenosu ovlašćenja, odnosno dozvoli prodaju nepokretnosti kojima raspolaže, površine 12.715 m2, a koju cijeni u dva ipo većem iznosu (340,00 e/m2) u odnosu na nepokretnost od 4.549 m2 kojom raspolaže Vlada (92 e/m2).

“Kako je moguće da se u roku od samo nekoliko mjeseci iste katastarske parcele procjene različito (92-128 e/m2), i zbog čega postoji toliko odstupanje u cijeni (128-410 e/m2), s obzirom na to da se radi o parcelama koje se nalaze jedna do druge? Takođe, još uvjek ostaje nejasno kako je Vlada Crne Gore uopšte dala saglasnost za prodaju nepokretnosti u prvom postupku koji je inicirala „Soho gradnja“ d.o.o. odnosno bez bilo kakvih uslova na kojima sada insistira i po cijeni koja je bila gotovo 4 puta manja od realne?”, pitaju Demoktrate I dodaju: 

“Sve su to pitanja na koja će odbornički klub Demokrata u SO Bar nastaviti da traži odgovore, ali i na mnoga druga pitanja, vezana za sada već čuveni DUP Topolica III iz kojeg su 2016. godine "izbrisani" do tada planirani vrtić i osnovna škola.”

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније