Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

Objavio: M.L.B. [ Mina ]

06. 03. 2019. 16:44   >>  16:12

INSPEKCIJA UTVRDILA

Mineralna vuna iz Tosčelika nije ekotoksična

Mineralna vuna, rasuta iz tornja nikšićke Željezare Tosčelik, nije ekotoksična za vazduh, vodu ili tlo i nema karakteristiku bioakumulativnosti, saopšteno je iz Uprave za inspekcijske poslove.

Iz Uprave su naveli da je to stručno mišljenje o ekotoksikološkim efektima mineralne vune dobijeno od Centra za ekotoksikološka ispitivanja (CETI), koji je izvršio procjenu, postupajući po zahtjevu ekološkog inspektora.

Imanja i kuće nekoliko porodica u nikšićkom prigradskom naselju Rubeža, koja se nalaze uz Željezaru Tosčelik, prekrivena su mineralnom vunom, rasutom iz vodotornja Željezare Tosčelik uslijed olujnog vjetra.

Iz Uprave su kazali da je, nakon poziva mještana Rubeža, inspektor došao sa predstavnikom CETI i konstatovao da je 23. i 24. februara pod udarima jakog olujnog vjetra raskriven krov vodotornja Tosčelika, zapremine 200 metara kubnih, ispod čijeg lima je kao izolator bila postavljena mineralna vuna, koja je rasuta na okolni prostor i privatna imanja porodica Todorović i Pejatović.

Kako je saopšteno, inspektor je naložio Tosčeliku da očisti rasutu mineralnu vunu koliko je to moguće i popravi krovni prekrivač na vodotornju, sa koga treba da ukloni preostale djelove te materije.

“Postupajući po nalogu inspekcije, Tosčelik je sakupio mineralnu vunu oko vodotornja i organizovao čišćenje na imanjima porodica“, dodaje se u saopštenju.

Iz Uprave su naveli i da je Tosčelik angažovao planinarsku službu koja je uklonila mineralnu vunu sa vodotornja, a popravku krova će izvršiti u narednim danima.

Jedan od mještana, protjerej Miodrag Todorović, rekao je da su konačno odahnuli nakon izvještaja nadležnih da mineralna vuna, koja je prekrila njihova imanja, nije toksična.

„Nadamo se da će Tosčelik ubuduće biti odgovorniji komšija i otkloniti potencijalne uzročnike kako se više ne bi ponovila takva situacija“, rekao je Todorović.

On je kazao da im je nekoliko zaposlenih iz Tosčelika pomoglo da pokupe krupnije komade mineralne vune, ali ne i sitne čestice, koje su potpuno prekrile imanja, jer ih je nemoguće ukloniti.

Mještani Rubeša su rekli da su i ranije imali probleme sa zagađenjem životne sredine, ali ne kao sada.

Iz Željezare Tosčelik su saopštili da su postupili po nalogu Ekološke inspekcije i da su angažovani radnici fabrike, koliko je to bilo moguće, očistili dvorišta porodica Todorović i Pejatović.

”Očišćene su i ostale količine staklene vune sa vrha vodotornja. Angažovana je kompanija koja će narednih dana sanirati krov na vodotornju, pri čemu se staklena vuna neće više koristiti kao izolator i na taj način će se onemogućiti da se ovaj problem ponovi ubuduće”, naveli su iz Željezare.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније