Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

[ Objavila: J.B.Č. ]

05. 03. 2019. 11:36   >>  11:03 1

SINDIKAT UPRAVE I PRAVOSUĐA

"Krajnje je vrijeme za rast zarada"

Sindikat uprave i pravosuđa uputio je Vladi Crne Gore zvaničan zahtjev za povećanje zarada za sve zaposlene u državnoj upravi i lokalnim samoupravama tako što će izmjeniti Zakon o zaradama zaposlenih u javnom sektoru.

"Kako se posljednje i više nego minimalno uvećanje zarada za zaposlene u Državnoj upravi i lokalnim samoupravama desilo sa donošenjem posljednjeg Zakona o zaradama zaposlenih u javnom sektoru, Sindikat uprave i pravosuđa CG smatra da je došao krajnji trenutak da Vlada CG reaguje i uveća zarade za ovu kategoriju zaposlenih", navodi se u pismu Sindikata uprave i pravosuđa koje su uputili Vladi Crne Gore.

Višegodišnja povećanja cijena osnovnih životnih režija, namirnica, energenata, kao i posljednja najava nerealnog uvećanja cijene električne energije, kako su kazali, mora da prati i poboljšanje životnog standarda radnika.

"Iz tog razloga tražimo od Vlade kao najveće i jedine relevantne institucije u Crnoj Gori, da uveća zarade za sve zaposlene u Državnoj upravi i Lokalnim samoupravama tako što će pristupiti izmjenama Zakona o zaradama zaposlenih u javnom sektoru", navodi se u pismu.

Oni tvrde da su prosječne zarade tu kategoriju zaposlenih daleko od zvanične prosječne zarade u državi. Zaposleni sa srednjom stručnom spremom, kako su kazali, u prosjeku primaju ispod 350 eura, a sa visokom ispod 500 eura.

"Svi koji pripadaju kategoriji grupe D Zakona o zaradama osim što su grubo diskriminisani u odnosu na grupe A , B i C, još su u velikom problemu kako preživjeti mjesec i kako dostojanstveno živjeti od svoga rada", kazali su iz Sindikata uprave i pravosuđa.

Od Vlade CG zatražili su i da kao ravnopravni socijalni partneri konačno sjednu sa predstavnicima Sindikata uprave i pravosuđa CG za sto, gdje bi se, kako su kazali, raspravljalo o najvažnijim temama, a kao jednu od njih naveli su i način finansiranja odnosno rješavanja stambene problematike za njihove članove.

"To je posebno važno iz razloga jer naši članovi nijesu u ravnopravnom položaju u odnosu na druge djelatnosti javnog sektora kojima se već više godina sa vaše strane izlazi u susret tako što redovno godišnje izdvajate značajan iznos sredstava za stambenu problematiku. Od Vas tražimo da se na istovjetan način pristupi i našem rješavanju ovog krucijalnog životnog problema", navodi se u pismu koje je potpisao predsjednik Sindikata uprave i pravosuđa Nenad Rakočević.

 

Пратите нас на

Коментари1

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније