Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

[ Objavio: I. P. ]

05. 03. 2019. 07:41 >> 18:01
2

PODACI SINDIKATA

Za godinu više od 30 napada na ljekare

Predsjednica Sindikata doktora medicine Milena Popović Samardžić kazala je da će nakon četiri nova napada na ljekare ubrzati formiranje registra takvih slučajeva i zahtijevati da se oni u zakonu prepoznaju kao zasebno krivično djelo.

 

U posljednjih godinu dana evidentirana su 34 fizička napada na ljekare, piše Dan.

Tokom februara su dva pacijenta napala ljekare u Kliničkom centru Crne Gore (KCCG) tokom pregleda i protiv njih su podnijete prekršajne prijave, dok je u Nikšiću napadnut direktor Opšte bolnice Ilija Ašanin, a u Bijelom Polju je zapaljeno vozilo psihijatra Aleksandra Zlajića.

Popović Samardžić ističe za Dan da će Sindikat insistirati da se usvoji propis kojim bi se svaki fizički i verbalni napad na ljekare karakterisao kao zasebno krivično djelo. Ona je podsjetila da su od potpredsjednika Vlade i ministra pravde Zorana Pažina traži li da se u Krivični zakonik uvede krivično djelo napad na ljekare, kako bi se riješio problem sve češćih napada na medicinske radnike.

"Ljekari svakodnevno rade u klimi rastućeg nepovjerenja i otvorene agresije prema zdravstvenim radnicima, što za rezultat ima narušavanje odnosa između pacijenata i onih koji ih liječe i neminovni pad u kva litetu li ječenja. Država je na ljekare prećutno prebacila svu odgovornost za probleme u funkcionisanju zdravstvenog sistema, poput lista čekanja, zbrzanih pregleda, štedljivih terapija, ograničenih bolovanja, teško dostupnih ortopedskih pomagala", kazala je Popović Samardžić.

Prema njenim riječima, nakon podnošenja prekršajnih prijava, postupci pred sudovima traju dugo i završavaju se simboličnim novčanim kaznama, koje ne djeluju opominjuće.

"Ljekari su svakodnevno izloženi pritiscima i verbalnim napadima i zato moramo promijeniti ovakvu politiku kažnjavanja. Predlažemo da Krivični zakonik napad na ljekare na radnom mjestu prepozna kao zasebno krivično djelo. Pokušaćemo da utvrdimo zbog čega dolazi do napada na ljekare i šta je uzrok nezadovoljstva koje za posljedicu ima stanje u kojem se nalazimo, ali i stalni strah kome su izložene naše kolege. Moramo zaštiti one koji svakodnevno pomažu građanima", rekla je Popović Samardžić.

Пратите нас на

Коментари2

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније