Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

[ Izvor: Mina Business, Objavila: M.M.Lj. ]

04. 03. 2019. 20:12   >>  19:38

PRIJESTONICA

Digitalizacijom do bolje turističke ponude

Koncept pametnog grada, kroz digitalizaciju servisa, trebalo bi da doprinese unaprjeđenju turističke ponude i privrednom rastu, kazao je gradonačelnik Cetinja Aleksandar Kašćelan.

 

Kako je saopšteno, Kašćelan je razgovarao danas sa delegacijom Univerziteta Azurne obale o razvoju koncepta pametnog grada na Cetinju koji bi trebalo da, kroz digitalizaciju servisa i umrežavanje gradskih i nacionalnih institucija, preduzeća i infrastrukture, doprinese unaprjeđenju života građana i privrednom rastu.

„Taj projekat je veoma značajan za nas, jer namjeravamo da građanima Cetinja i turistima ponudimo uslugu koja je prijemčiva, lako dostupna, sadržajna. Želja nam je da uvežemo sve ključne aktere koji pružaju usluge, bilo da je riječ o institucijama kulture, gradskim preduzećima, mobilnim provajderima, ugostiteljskim objektima ili nacionalnim parkovima“, rekao je Kašćelan.

 On je naveo da je, osim unaprjeđenja turističke ponude, jedan od važnih ciljeva razvoja tog koncepta i redovno punjenje gradskog budžeta i borba protiv sive ekonomije u turizmu.

„Iskustva zemalja regiona upućuju na to da je primjena koncepta pametni grad značajno poboljšala lokalne finansije i praćenje tokova novca. Zabilježeno je i povećanje turističkog prometa. Što je najvažnije, poboljšan je kvalitet života građana zbog lakšeg pristupa servisima“, kazao je Kašćelan.

 Predstavnici francuskog Univerziteta Azurna obala predstavili su iskustva koja imaju u trogodišnjoj primjeni koncepta pametni grad u Nici, navodeći da su ona pozitivna, posebno u oblasti saobraćaja. 

 Oni su predložili da se u razvoj koncepta pametni grad za Prijestonicu uključi novoosnovani Balkanski institut za nauku i inovacije na Univerzitetu Crne Gore (UCG), studenti UCG, kao i studenti i profesori Univerziteta Azurne obale.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније