Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

[ Objavila: M.M ]

04. 03. 2019. 18:15   >>  17:49

ODGOVOR ZZZ

"Vodimo evidenciju u skladu sa Zakonom"

Zavod za zapošljavanje Crne Gore vodi evidenciju nezaposlenih u skladu sa Zakonom o zapošljavanju i ostvarivanju prava iz osiguranja od nezaposlenosti, navodi se u reagovanju Zavoda za zapošljavanje i Ministarstva rada i socijalnog staranja, nakon performansa mladih SDP-a.

"Nezaposlenim se smatra lice od 15 do 67 godina života koje je crnogorski državljanin i stranac sa odobrenim stalnim boravkom, priznatim statusom izbjeglice ili odobrenom dodatnom zaštitom, koje se nalazi na evidenciji Zavoda, sposobno ili djelimično sposobno za rad, koje nije zasnovalo radni odnos i koje aktivno traži zaposlenje", navodi se u njihovom reagovanju.

Oni navode i da nezaposlena lica koja su obuhvaćena evidencijom, imaju prava i obaveze propisane zakonom. Neke od obaveza su da aktivno traže zaposlenje, učestvuju u mjerama APZ, private odgovarajuće zaposlenje, odnosno raspoloživo je za zaposlenje.

"Nezaposlenim licem ne smatra se, medjutim, redovan učenik, student, zaposleni kojem miruju prava iz radnog odnosa, penzioner i poljoprivrednik upisan u registar poljoprivrednika kod nadležnog organa", ističe se u saopštenju.

"Kako visokoškolski obrazovni sistem funkcioniše na način da od studenata zahtijeva svakodnevno pohadjanje nastave tako je nemoguće isovremeno i izvršenje obaveza koje sa sobom nosi boravak na evidenciji nezaposlenih. Zavod je institucija koja studentima pruža odgovarajuće zakonske usluge u vidu pomoći u domenu profesionalne orijentacije, kako bi objektivnije sagledali, planirali i ostvarili svoju profesionalnu karijeru", navodi se u reagovanu.

Oni su istakli i da se takva zakonska rješenja primjenjuju i u zemljama Evropske unije i u regionu.

"Tako je Zakonom o tržištu rada Republike Hrvatske propisano da se nezaposlenim licem ne smatra, između ostalog, lice koje redovni učenik ili student, dok je Zakonom o regulaciji tržišta rada Republike Slovenije propisano, da na evidenciji ne može biti lice koje ima status učenika srednje škole, student ili osoba koja je uključena u obrazovanje odraslih, a mlađa je od 26 godina", zaključuje se u saopštenju.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније