Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

04. 03. 2019. 21:50   >>  21:17 2

OSNOVNI SUD

Đurović nezakonito razriješen iz Savjeta

Osnovni sud u Podgorici presudio da je Skupština Crne Gore nezakonito razriješila Gorana Đurovića članstva u Savjetu Radio Televizije Crne Gore (RTCG).

Iz Akcije za ljudska prava (HRA) naveli su da je sud našao da je prilikom razrješenja Đurovića, koji je izabran u Savjet kao predstavnik nevladinih organizacija (NVO), Skupština proizvoljno primjenila Zakon o sprječavanju korupcije, umjesto posebnog zakona - o nacionalnom javnom emiteru RTCG, koji je jedini propisivao razloge za razrješenje članova Savjeta te medijske kuće.

„Osnovni sud u Podgorici, sudija Radovan Vlaović, utvrdio je da je Skupština nezakonito razriješila funkcije člana Savjeta RTCG Gorana Đurovića i poništio je odluku o njegovom razrješenju”, navode u saopštenju.

Sud je, kako se navodi, utvrdio da članu Savjeta mandat može prestati samo u postupku predviđenom Zakonom o nacionalnom javnom emiteru RTCG, koji na uži način od Zakona o sprječavanju korupcije određuje šta je to sukob interesa koji bi mogao dovesti do razrješenja člana Savjeta te medijske kuće.

Iz HRA su rekli da Zakon o nacionalnom javnom emiteru RTCG, kao lex specialis propis za imenovanje i razrješenje članova Savjeta RTCG, taksativno nabraja razloge koji predstavljaju osnov za razrješenje, a razlog koji je primjenila Skupština za razriješenje nije propisan kao razlog u tom Zakonu.

U presudi se navodi da je Đurović istovremeno kao javni funkcioner obavljao djelatnost u svom privrednom društvu, koje se bavi poljoprivrednom proizvodnjom, koja nije nespojiva sa funkcijom koju je vršio u Savjetu RTCG, kao i da nije bio u konfliktu interesa.

Đurović je u julu prošle podnio predstavku Evropskom sudu za ljudska prava, kojom traži da taj sud utvrdi da mu je Crna Gora prekršila prava na pravično suđenje, slobodu izražavanja, djelotvorni pravni lijek i zabranu diskriminacije.

Advokat Dalibor Tomović kazao je da, iako je odluka stigla sa zakašnjenjem, ona dokazuje da je sud ipak nadležan da kontroliše odluke Skupštine i da očekuje da Viši sud potvrdi tu presudu.

 

Пратите нас на

Коментари2

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније