Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

[ Mina ]

04. 03. 2019. 13:46   >>  13:13

JANOVIĆ NAJAVIO

Savezima više od četiri miliona

Vlada i Ministarstvo sporta, na osnovu godišnjeg javnog konkursa, u sportske saveze uložiće četiri miliona i 24 hiljade eura, saopštio je ministar sporta Nikola Janović.

On je podsjetio da je to više od prošlogodišnjeg, do tada, rekordnog ulaganja države u vrhunski sport.

Janović je najavio da će ostali dio sredstava, opreidjeljenih za sport, uložiti u dalji razvoj sportske infrastructure, prioritetne sportske
klubove, premije i nagrade za najbolje sportske reuzultate, stipendije za perspektivne sportiste, kao i za razvoj dječijeg sporta.

"Nacionalnim sportskim savezima dodijeljeno je preko pola miliona euraa više nego prethodne godine što je jasan pokazatelj odgovornog odnosa Vlade i Ministarstva sporta i mladih prema vrhunskom sportu u Crnoj Gori", kazao je Janović na konferenciji za novinare.

On je naglasio da je više novca ove godine dobio Crnogorski olimpijski komitet (COK) kao i da je za preko 50 odsto povećan budžet Paraolimpijskog komiteta (POK).

"Time je država pokazala svoju posebnu brigu prema našim paraolimpijcima koji postižu vrhunske rezultate na svjetskoj sceni", rekao je Janović.

On je istakao da su savezi, članovi prve kategorije, dobili su 2,2miliona eura.

"Tradicionalno, najveća sredstva dobili su Košarkaški 715 hiljada, što je za 95 više nego prošle. Rukometni je dobio 625 hiljada, Odbojkaški 320, a Vaterpolo savez 400 hiljada", kazao je Janović.

On je naglasio da su više novca dobili i olimpijski sportovi druge kategorije, navodeći da Karate i Atletski savez imaju najznačajnija povećanja.

"Posebno se zahvaljujemo Fudbalskom savezu, koji iako pripada prvoj kategoriji zbog sredstava koji mu opredjeljuju FIFA i UEFA, u značajnom manjem obimu koristi budžetska sredstva. Ipak, njihov program podržali smo sa 70 odstio više novca nego prošle godine", kazao je Janović.

On je istakao da je Crna Gora jedina država u regionu koja sa posebnom pažnjom brine i o sportovima koji nijesu na programu Olimpijskih igara.

"Pojedini savezi sportova koji su u prvoj kategoriji sportova koji nijesu na programu Olimpijskih igara dobili su dvostruko veća sredstva nego prethodne godine", rekao je Janović.

On je naglasio da je Ministarstvo sporta i mladih posebno insistiralo na povećanju broja sportista koje država, na predlog nacionalnih sportskih saveza, stipendira.

"Taj broj povećan je sa 160, koliko je bilo prethodne godine, na 217, što je najveći broj stipendiranih sportista u Crnoj Gori do sada. Za njih je obezbijeđen iznos od 381,6 hiljada eura, što je za oko 70 odsto veći iznos nego prethodne godine kada je država za stipendije dodijelila rekordnih 225 hiljada eura", kazao je Janović

On je naglasio da je taj Vladin resor za podršku uspješnim klubovima opredijelio 400 hiljada.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније