Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

[ Objavila: J.B.Č. ]

28. 02. 2019. 13:54   >>  01. 03. 2019. 09:39

HRAPOVIĆ U LJUBLJANI

Važno podizanje kvaliteta zdravstvene zaštite

Pravac sprovođenja strukturnih reformi u zdravstvu definisan je prevashodno programom pristupanja Crne Gore u EU, odnosno mjerama definisanim u poglavlju 28 – Zaštita potrošača i zdravlja, koje se prvenstveno bazira na podizanju kvaliteta zdravstvene zaštite i poboljšanju bezbjednosti usluga, rekao je ministar zdravlja Kenan Hrapović u Ljubljani.

Hrapović je učestovao na regionalnom političkom dijalogu na temu "Težnja ka unapređenju strukturnih reformi i fiskalnih okvira".

Na panelu "Ekonomsko upravljanje u kontektu EU integracija" Hrapovi je istakao da je problem svih resornih ministara finansija i zdravlja usklađivanje potreba sa raspoloživim sredstvima.

"U tom smislu naročito se ističe zdravstveni sistem, od čije efikasnosti i kvaliteta pružanja usluga građani imaju najveća očekivanja, a koji je vrlo teško ukalupiti u finansijske okvire imajući u vidu negovu kompleksnost i izazove sa kojima se konstantno suočava", kazao je Hrapović.

Kako je saopšteno iz Ministarstva zdravlja, Hrapović je posebno istako da izdvajanja za zdravstveni sistem ne treba posmatrati kao trošak već kao investiciju u zdravlje građana od čije radne produktivnosti u mnogome zavisi ekonomski napredak države.

"Naglasio je da je to prepoznala Vlada Crne Gore i Ministarstvo finansija opredijelivši budžet za zdravstveni sistem koji je planiran na nivou potrošnje iz prethodnih godina, što doživljava kao punu podršku realizovanim i započetim reformskim procesima.
Podrška Evropske unije u reformskim procesima koji se sprovode u zdravstvu je ključna u dijelu jačanja kapaciteta ne samo kada su u pitanju infrastrukturni projekti, već i ljudski kapaciteti na koje se zdravstveni sistem prvenstveno oslanja i u koje mora kontinuirano da ulaže i vrednuje", navodi se u saopštenju.

Na marginama skupa, Hrapović se sreo sa slovenačkim kolegom, Samom Fakinom.

"Crnogorski i slovenački kolega saglasni su da je veoma važan segment odnosa dvije države saradnja u oblasti zdravstva gdje Slovenija svojim iskustvom, znanjem i dobrom praksom može pružiti značajnu podršku, naročito u vidu razmjene informacija i iskustava u vezi sa radom zdravstvenog sistema, sa naglaskom na finansiranje zdravstvene zaštite, kao i upravljanja zdravstvenim ustanovama", kazali su iz ministarstva.

U dijelu razgovora koji je ministar Hrapović inicirao u vezi razmjene stručnjaka radi pružanja konsultanskih usluga i liječenja pacijenata i saradnje u oblasti stručnog usavršavanja zdravstvenih radnika, konkretno u oblasti urgentne medicine, ministar Fakin je izrazio spremnost i ponudio da se organizuje posjeta medicinskih sestara iz Crne Gore u bolnici u Celju, koja približno odgovora KCCG u trajanju od 7 do 10 dana.

"Kako je istakao, sprovela bi se konkretna edukacija medicinskih sestara za trijažu pacijenata, koje bi na licu mjesta imale mogućnost kvalitetne obuke i sticanja novih vještina", navodi se u saopštenju.

Crnogorsku delegaciju tokom posjete Sloveniji, pored ministra Hrapovića, činili su i državni sekretar Milovan Vujović, kao i Generalne direktorice u ministarstvu zdravlja Slađana Pavlović i Milica Škiljević.

Događaj je okupio ministre finansija, resorne ministre i koordinatore programa Ekonomskih reformi iz Zapadnog Balkana i Turske a prisustvovali su i visoki predstavnici Evropske Komisije, Međunarodnog monetarnog fonda, Organizacije za ekonomsku saradnju i razvoj.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније