Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

[ Objavila: J.B.Č. ]

27. 02. 2019. 09:55   >>  09:22

FORUM BOŠNJAKA

Formirati Istraživačko-dokumentacioni centar

Forum Bonjaka Crne Gore poziva državne organe da formiraju Istraživačko-dokumentacioni centar, koji bi, prikupio i na odgovarajući način apsolvirao relevantne činjenice o svim slučajevima sa elementima zločina iz posljednje jugoslovenske ratne drame.

Forum Bošnjaka Crne Gore uslijedio je povodom 26-togodišnjice otmice putnika iz voza "Lovćen", sa linije Beograd – Bar, 27. februara 1993. godine.

"Kako u uslovima brojnih aktuelnih izazova i problema, nadasve sve brojnijih afera i političkih konfuzija, nije ni realno računati na bilo čije pamćenje, Forum Bošnjaka Crne Gore podsjeća sve činioce društva i države, kao i Evropske unije, da se danas(27. februara) navršava i 26 godina od otmice i – samo zbog biljega imena i vjere – svirepe likvidacije najmanje 19 putnika iz voza 'Lovćen', koji je saobraćao na liniji Beograd – Bar. Njih 8 su bili crnogorski građani i državljani a jedan izbjeglica iz Trebinja, koji se bio sklonio u Crnoj Gori", navodi se u saopštenju Foruma Bošnjaka koje potpisuje Rofat Rastoder.

Ono što je, dodaje Rastoder, i sa današnje vremenske distance najindikativnije, jeste uporno izbjegavanje nadležnih državnih institucija i organa da se istinski posvete rasvjetljavanju zločina.

"I, posebno, traganju za posmrtnim ostacima žrtava, kao ni adekvatnom tretmanu i zbrinjavanju porodica, kao civilnih žrtava rata", navodi Rastoder.

Ni poslije 26 punih godina, dodaje, ne zna se, čak, ni pravo mjesto počivanja njihovih posmrtnih ostataka.

"S tim u vezi, pozivamo nadležne predstavnike i činioce Skupštinu i Vladu Crne Gore, nadasve – Ministarstva za ljudska i manjinska prava, da preduzmu odgovarajuće mjere da se, pri Skupštini Crne Gore ili Vladi - svejedno, formira Istraživačko – dokumentacioni centar, koji bi, konačno, prikupio i na odgovarajući način apsolvirao relevantne činjenice o svim slučajevima sa elementima zločina iz posljednje jugoslovenske ratne drame. Zar treba i podsjećati – da bi kontinuirana briga o porodicama nedužno stradalih, trebala biti i tradicionalna i formalnopravna obaveza", zaključuje se u saopštenju.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније