Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

Objavila M.L.B.

25. 02. 2019. 08:15 >> 07:45
12

ĐUKANOVIĆ PORUČIO

“Bečićev magistarski je plagijat”

Demokratska Crna Gora koristi građanske proteste kako bi zaštitila svog diskreditovanog lidera, poručuju iz NVO Centar za akademski integritet. Navode i da je komisija utvrdila da je magistarski rad Alekse Bečića plagijat, iako to lider Demokrata i dalje negira.

Aleksa Bečić tvrdi da je „nalaz protivustavne i protivpravne Komisije pokazao da rad nije plagijat, da softver nije adekvatna osnova za odlučivanje, a posebno u slučajevima retroaktivne primjene“.

Iz NVO Centar za akademski integritet poručuju da to nije istina.

“Po mišljenju komisije, Bečić je doslovno, od riječi do riječi, prepisao (i.e. plagirao) 21,4% svog magistarskog rada”, navodi u reagovanju Mitar Đukanović, izvršni direktor Centra za akademski integritet.

Kaže i da nije tačno da se prepisivanje u obimu od 21,4% ukupnog akademskog rada ne može smatrati plagijatom, jer je za to, navodno, neophodno minimum 30% prepisivanja.

“To nije istina. U članu br. 8 svoje Odluke o korišćenju softvera za utvrđivanje plagijata na Univerzitetu Crne Gore, Senat UCG jasno navodi da je akademski rad plagijat ako (1) „postoji bilo koji dio teksta koji je direktno preuzet od drugih autora bez navodnika i originalnog izvora“, ili ako (2) „kandidat ne navodi jasno djelove sopstvenih naučnih radova u master radovima ili doktorskim tezama“. Iz izvještaja komisije jasno je da Bečićev rad ispunjava uslove (1) i (2), iako je samo jedan uslov dovoljan za potvrdu plagijata”, navodi Đukanović.

On kaže i da je tačna Bečićeva trdnja da je Komisija utvrdila da je on sam od sebe prepisivao, odnosno koristio svoj diplomski rad

“Kao što komisija navodi na str. 15 svog izvještaja, „procenat diplomskog rada Kandidata koji je inkorporiran u njegov magistarski rad iznosi 98.4%“. To je autoplagijat, i činjenica da je Bečiću taj koncept stran govori o njegovoj nekompetentnosti”, poručuje Đukanović.

On kaže i da ovih dana, Bečićevi saradnici sugerišu da pozivanje Bečića na odgovornost znači rušenje protesta.

“U svijetlu trenutne političke situacije, ovakva manipulacija je nedopustiva. Sramotno je, i za svaku osudu, to što ova politička organizacija koristi građanske proteste kako bi zaštitila svog diskreditovanog lidera. Smatramo našom građanskom dužnošću da progresivni i emancipatorski karakter građanskog aktivizma zaštitimo od osvjedočenog prepisivača koji se protestima poštapa kako bi izbjegao suočavanje sa sopstvenom brukom”, zaključio je Đukanović.

Пратите нас на

Коментари12

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније