Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

[ Objavio: I. P. ]

24. 02. 2019. 14:05 >> 13:36

PLES U DELTI

Uz bubnjeve razbile tišinu nasilja nad ženama

Posebnom bubnjarskom kompozicijom koju je osmislio i sa aktivistkinjama za ženska prava izveo Dragoljub Đuričić počeo je sedmi ples protiv nasilja u okviru najmasovnijeg aktivističkog pokreta u istoriji međunarodne borbe protiv nasilja nad ženama “Milijarda ustaje”.

 

Đuričić je tom prilikom kazao da mu je drago što se na ovom događaju i u ovoj borbi pored divnih ženskih glasova, čuje i jedan muški.

"Ja sam danas ovdje iz sveg srca i sve duše. Da nije bilo moje majke i moje babe, koja dalje od Risna nikad nije otišla, ja nikad ne bih obišao svijet. Ja sam zato okupio djevojke i žene Podgorice da napravimo jednu bubnjarsku kompoziciju koja je doprinos svim našim ženama koje se oslobode, jer ništa nije vrijedno kao sloboda. Ako ovim danas ohrabrimo makar samo jednu ženu koja trpi nasilje da se obrati za pomoć, smatraću to uspjehom", poručio je Đuričić.

Predsjednica Sigurne ženske kuće Ljiljana Raičević podsjetila je da je ovo sedma godina otkada se Crna Gora priključila globalnoj kampanji "Milijarda ustaje".

"Sve smo danas ovdje da vam poručimo – stop nasilju, oduprimo se, prijavite nasilje i plešite sa nama", istakla je Raičević.

Izvršna direktorica NVO "Ženski glasovi" Olja Knežević kazala je ovo jedan od načina da se osvijetli problem nasilja u Crnoj Gori.

"Stop nasilju na naš način, uz bubnjanje, uz igranje, jer što je život teži, što su vremena teža i mračnija ples i ritam treba da budu žešći. Zato kažemo stop nasilju, svim vrstama nasilja, najviše onim podlim, nevidljivim vrstama nasilja koje nam polako cijede život", poručila je Knežević.

Ovogodišnji ples održan je pod sloganom "Razbijam tišinu" u organizaciji NVO Sigurna ženska kuća i NVO Ženski glasovi uz podršku Ministarstva za ljudska i manjinska prava, UNDP-a i Delegacije EU u Crnoj Gori.

Okupljeni su se pridružili plesu koji je ove godine posvećen borbi protiv silovanja, incesta, seksualnog uznemiravanja, trgovine ženama, dječjih prisilnih brakova, femicida i nasilja prema LGBT zajednici.

Organizatorke su poručile da svi zajedno treba da pokažemo otpor i solidarnost, te da Milijarda ustaje više nije kampanja - već način života!

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније