Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

Objavio: F.R.

23. 02. 2019. 21:16   >>  20:44

UZ PODRŠKU MINISTARSTVA

Sportski ribolovci projektima čuvaju prirodne resurse

Sportsko - ribolovni klubovi „Plavsko jezero“ iz Plava, „Budućnost“ iz Podgorice, „Lipljen“ iz Pljevalja i „Tara“ iz Mojkovca, uz podršku Ministarstva poljoprivrede i ruralnog razvoja, realizuju projekte usmjerene na očuvanje prirodnih resursa i biodiverziteta, kroz zaštitu i očuvanje voda i ribljeg fonda na područiju gornjeg sliva rijeke Drine, kazao je predsjednik saveza sportsko ribolovnih organizacija Omar Bašić.

"Projekti su finansirani kroz javni poziv Ministarstva poljoprivrede i ruralnog razvoja za dodjelu grantova kao jedne od komponenti regionalnog Projekta `Upravljanje slivom rijeke Drine na Zapadnom Balkanu`, koji realizuje Ministarstvo poljoprivrede i ruralnog razvoja u saradnji sa Svjetskom bankom", istakao je Bašić.

Kako je rekao, sredstva  za realizaciju projekata obezbijeđena su od strane Globalnog fonda za zaštitu životne sredine (GEF) i Fonda za posebne klimatske promjene (SCCF).

"Projekati za koje su klubovi dobili bespovratna sredstva predviđaju aktivnosti na uključivanju lokalnih zajednica i sportsko ribolovnih klubova u promociju i valorizaciju prirodnog i kulturnog nasleđa, razvoj inovativnog modela upravljanja prirodnim resursima, posebno u dijelu poboljšanja kvaliteta života i uslova životne sredine. Projekti su dobra osnova za unapređenje saradnje sportsko - ribolovnih klubova, kao korisnika ribljeg fonda na određenom području, sa lokalnim samoupravama, turističkim organizacijama i drugim subjektima", naglasio je Bašić.

On je istakao da su svi uključeni akteri spremni da razviju regionalni program za zaštitu voda i ribljeg fonda.

"Cilj je iskoristiti potencijale koje imamo, i činjenicu da sportski ribolov i ribolovni turizam privlače korisnike visoke platežne moći. Ekonomski efekti ogledaju se, prije svega, u cijeni boravka na atraktivnoj, čistoj i ribom bogatoj ribolovnoj destinaciji, vanpansionskoj potrošnji, proširenju turističke ponude i produženju turističke sezone, a samim tim brojnim benefitima za lokalne zjednice", poručio je Bašić.

Predsjednik saveza sportsko ribolovnih organizacija je rekao da je cilj je i da se razvije nova strategija zaštite, očuvanja i promocije uključenih teritorija opština.

"Ta strategija će se koristiti za zaštitu životne sredine, unapređenje autohtonog ribljeg fonda, naučno istraživanje, edukaciju i promociju sportskog ribolova i održivog eko- turizma. To se planira postići kroz uređenje ribolovnih revira sa posebnim režimom zaštite i korišćenja ribljeg fonda u ribolovnim vodama navedenih opština.  Konkretne aktivnosti biće poribljavanje određenih ribolovnih voda mladicom, opremanje ribočuvarskih službi klubova, izrada ambijentalnog mobilijara na ribolovnim revirima, uređenje ribolovnih staza, postavljanje informativnih i promotivnih tabli, kao i aktivnosti na smanjenju uticaja zagađenja", objasnio je Bašić..

Istakao je da u prilog boljeg rada korisnika granta i održivog korišćenja ribljeg fonda ide i novi Zakon o slatkovodnom ribarstvu i prateći propisi, jer predviđa jačanje ribočuvarskih službi sportsko - ribolovnih klubova i mogućnost značajnog smanjenja nezakonitih aktivnosti na našim vodotocima.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније